• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbog čega mačke obožavaju da piju vodu iz slavine

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Loša percepcija, instinktivni strah, pogrešno mesto za posudu, pa čak i želja za zabavom samo su neki razlozi zbog kojih mačka više voli tekuću vodu

  • 0
Mačka pije vodu iz česme Foto: Pixabay/rfotostock

Posuda za vodu vaše mačke stoji na podu netaknuta, puna čiste, sveže vode i savršene sobne temperature. Pa ipak, vaša žedna mačka neće se napiti vode iz činije, već će gurati jezik ispod kuhinjske slavine dok perete sudove, ili će strpljivo čekati da odete pod tuš ili da ispod njega izađete kako bi jezikom pokupila kapljice vode. Neke mačke će čak ući za vlasnicima kad god ima naznaka da će voda teći...

Ako ovo radi i vaša mačka, treba da znate da je to relativno normalno ponašanje i da postoji nekoliko zanimljivih razloga zašto mačke to rade, piše Catitudedaily.

1. Mačke ne mogu da vide stajaću vodu

Mačke su sjajni lovci zahvaljujući odličnom vidu i sposobnosti da vide čak i u mrklom mraku. Međutim, one su gotovo slepe kad je pred njima stajaća voda, kako tvrde neka istraživanja: one moraju šapama da dodirnu vodu kako bi je pokrenule i tako je lakše uočile. Sem toga, voda se lakše vidi kad teče iz slavine, a dodatna prednost je zvuk vode. Mačke koje piju iz slavine koriste sva svoja čula kako bi tačno znale gde je voda i odakle dolazi.

2. Posuda za vodu je na neprikladnom mestu

Većina vlasnika stavlja posude za hranu i vodu svojim ljubimcima uza zid kako ih ne bi gazili ili se o njih saplitali. To ima smisla za ljude, ali nije uvek idealno za mačke.

Ako postavite posude tako da mačka mora okrenuti leđa unutrašnjosti sobe, stavljate je u ranjivu poziciju. Iako nema šanse da mačku u vašoj kući napadne predator, ta činjenica ne može da promeni ukorenjeno mačije osećanje izloženosti opasnosti. Ukoliko u domu imate druge ljubimce sa kojima se vaša mačka ne slaže, ovaj instinkt bi mogao dodatno opteretiti mačku. Mačka će u tom slučaju biti ubeđena da "zajedničko pojilo" nije bezbedno i da joj je bolje da vodu popije na nekom drugom mestu.

3. Instinktivan osećaj da voda nije dobra za piće

Kada su mačke spavale napolju umesto u domovima, morale su da se oslone na svoje instinkte zaštite od predatora, zbog čega nikad nikome nisu okretale leđa, ali je bio i jak njihov instinkt o tome da voda koja dugo stoji nije dobra za piće.

Stajaća voda mogla je da bude zagađena bakterijama, parazitima, plesnima i drugim opasnim materijama i stvarima, pa je voda koja teče oduvek bila sigurnija opcija.

Mačka pije vodu iz česme Foto: Pixabay/Jaroslavzelenka0

4. Tekuća voda ima bolji ukus

Neke mačke su izbirljive u jelu, ali i prilikom pijenja vode. Voda je verovatno jedini način da mačka utoli žeđ i logično je da više voli da tečnost bude ukusnija. Tekuća voda je obično hladnija od vode u činiji, a bogatija je i kiseonikom koji vodi verovatnon daje bolji ukus. Jednom kada mačka nauči razliku, ona će birati opciju boljeg ukusa kad god joj se ukaže prilika.

5. Zabavnije je piti vodu iz slavine

Ponekad se neki potezi mačke ne mogu naučno objasniti, pa i mačiji poriv da pije vodu sa česme. Možda mačka misli da je zabavno da na taj način utoli žeđ. Voda koja kaplje ili teče iz slavine uvek je zabavnija od dosadne vode u posudi. Mačka može da se igra sa tekućom vodom, da prska i uživa u tome. Postoje određene rase mačaka, kao što su mejn kun i bengalska mačka koje vole da se igraju sa vodom, iako većina mačaka ne podnosi vodu. One će rado ići pod tuš sa vlasnikom, a kad su već tamo, zašto da ne utole žeđ?

Postoji način da ugodite mački kad je reč o vodi, a da vam ona pritom ne smeta: rešenje je u mačijoj fontanu koju možete kupiti u bolje snabdevenim pet šopovima.

Mačka mora da pije vodu, jer bi dehidracija negativno uticala na vitalne funkcije tela i ugrozila njeno zdravlje. Ako mačka ne voli da pije vodu iz činije, a uživa da pije iz česme, priuštite joj zadovloljstvo, jer je zdravlje kućnog ljubimca uvek na prvom mestu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari