• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mačke ne vole da im niko dodiruje stomak, pa čak ni vlasnik kome bezgranično veruju

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gotovo svi vlasnici mačaka mogu da potvrde da im kućne ljubimice ne dopuštaju trljanje i dodire po trbuhu. Stručnjaci poručuju da ovo ne treba shvatati lično, a evo i zbog čega

  • 1
Mačka Foto: Pixabay/Ivabalk

Imate mačku koja uživa u tome da se proteže pored vas i pritom gotovo uvek okreće svoj stomačić nagore. Ovaj prizor toliko vas razneži da jednostavno morate da ispružite ruku kako biste dodirnuli i pomazili njeno meko krzno. Ali, bez obzira na vaše dobre namere, ovakav potez je skoro uvek teška greška.

Čim vaša ruka dotakne pufnasti mačiji stomak, kućna ljubimica može da vas "počasti" ogrebotinama ili ujedom.

Zašto mačke ne vole da im se dodiruje stomak?

Stomak je mačkama osetljiva regija

Folikule dlake na mačijem stomaku su preosetljive na dodir, slične su dlakama na mačijem repu i pomažu mačkama u prostornoj orijentaciji.

Kada pređete rukom duž mekog mačijego stomaka, to može biti previše stimulativno za nju. Mačke najviše vole da ih neko mazi ispod brade i iza ušiju.

Stomak je ranjivi deo mačijeg tela

Skoro svi vitalni organi mačke nalaze se ispod mekog trbušnog krzna. Mačka može bezrezervno da vam veruje, ali vam nikad neće izložiti "goli" stomak.

Mačkama instinkt kaže da moraju po svaku cenu zaštititi svoje vitalne organe. One tako preživljavaju u divljini, a ova pravila se samo prenose u dom, iako su u njemu bezbedne u svakom smislu. Mačke verovatno smatraju da je sigurnije biti zaštitnički nastrojen prema sebi nego spustiti gard.

Mačka Foto: Pixabay/Pexels

Ne shvatajte lično ako vas mačka napadne prilikom pokušaja da je pomazite, jer štiti svoj stomak: njen instinkt za preživljavanje uvek će prevladati.

Ako mačke ne žele da im dodirujemo stomak, zašto se onda stalno prevrću i izlažu ga?

Na ovo pitanje ipak ne možemo dati odgovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavujko

    14. mart 2024. | 21:56

    Imam dve mačke koje su kod mene od rođenja,i obe uživaju kad ih mazim po stomaku,tako da je sve individualno