• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

U dvorištima vlasnika mačaka vreba ubica koji ne bira žrtve, potvrđuje novo naučno istraživanje

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najnovija studija tvrdi da mačke proždiru više od 2.000 različitih životinjskih vrsta: 347 su od značaja za očuvanje, neke su gotovo izumrle, a među žrtvama su emu, sitnija goveda, žabe i zelene morske kornjače

  • 2
Mačke svaštojedi Foto: Shutterstock/Paulpixs

Naši omiljeni mačiji prijatelji postali su poprilično nervozni, ali ne kada je u pitanju količina njihovih obroka, već vrsta plena koji jedu. Prema novoj globalnoj studiji o tome koje životinjske vrste često završavaju u stomaku mačke, domaće mace koje slobodno lutaju, uključujući i kućne ljubimce i mačke koje žive u divljoj prirodi, dobile su status ekstremnih svaštojeda koji jedu sve u šta mogu da zabodu kandže.

Iako mnogi vlasnici mačaka znaju da puštanje njihovih ljubimaca da slobodno lutaju dovodi u opasnost neke male divlje životinje, objavljene brojke su zaista zapanjujuće. Procenjuje se da samo u Australiji domaće mačke godišnje ubiju 1,5 milijardi domaćih životinja. Ali kolektivni danak njihovih "žderačkih" pohoda, na globalnom nivou, daleko je veći nego što se mislilo.

Mačke svaštojedi Foto: Shutterstock/Etienne Outram

Prema novoj analizi Kristofera Lepčika, ekologa sa Univerziteta Obern, i njegovih kolega, mačke proždiru više od 2.000 različitih vrsta širom sveta: od tog plena, 347 su navedene kao vrste od značaja za očuvanje, a neke su već klasifikovane kao izumrle.

U mestima i regijama u kojima mačke slobodno lutaju, brojke koje svedoče o izumiranju životinjskih vrsta - žrtava mačke su visoke, a u drugim oblastima opseg mačijih predatorskih navika je manje poznat.

Lepčik i njegov tim sabrali su sve dostupne "rekorde" o životinjskim vrstama koje su završile u stomacima mačaka širom sveta. Njihova analiza obuhvatila je stotine knjiga, naučnih radova i izveštaja od kojih neki datiraju iz ranih početaka 20. veka. Većina od 2.084 vrste koje su mačke ulovile ili usmrtile su ptice (981 vrsta), gmizavci (463 vrste) i sisari (431 vrsta). Miševi i pacovi bili su redovni na mačijem jelovniku, ali je otkriveno da su mačke hvatale emue, zelene morske kornjače, sitnija goveda i žabe.

"Mi zapravo ne znamo ni za jednog drugog sisara koji jede ovoliko različitih vrsta životinja", rekao je Lepčik novinaru Džeku Tamisijeu za Scientificamerican a prenosi Sciencealert.

Mačke svaštojedi Foto: Shutterstock/Photopankpl

Iz dokaza koji su sadržali samo dokumentovane slučajeve predatorstva mačaka i nisu uključivali anegdotske izveštaje ili priče iz druge ruke, utvrđeno je da mačke konzumiraju skoro 9 posto svih poznatih vrsta ptica i više od 6 procenata poznatih sisara. Od 347 ranjivih i ugroženih vrsta koje su mačke lovile, jedna četvrtina je pronađena na ostrvima u blizini Australije i uključivala je skoro ugroženog zapadnog kvola, endemika iz jugozapadnog dela Zapadne Australije, i Njuelovog strižnjaka, kritično ugroženu havajsku morsku pticu.

Mačke svaštojedi Foto: Shutterstock/Shebeko

Mačke su predatori koji love i ubijaju životinje, ali ulov ne jedu uvek. Koliko god cifre bile alarmantne, analiza najverovatnije (nenamerno) potcenjuje pravi opseg predatorstva mačaka, upozoravaju istraživači. To je zato što su učesnici u studijama trudili da jasno identifikuju vrste plena i kategorisale su mnoge vrste kao "nepoznate". Nauci je poznat samo mali deo insekata koji završi u majim ustima, a njih je mnogo teže identifikovati u stomaku i izmetu mačaka nego perje ili kosti sisara čije ostatke mačka izbaci.

Ni Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) nije prepoznala mnoge vrste insekata koje mačke sa uživanjem love i gutaju, te se ne zna da li su to ugrožene vrste. Osim toga, većina studija o ishrani mačaka sprovedena je u Australiji i Severnoj Americi, ostavljajući tropske regione i biodiverzitete u Aziji, Africi i Južnoj Americi uglavnom neispitanim. Stoga je ova studija o mačkama "svaštojedima" još otvorena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    14. decembar 2023. | 11:34

    I šta sad? I mačke su deo prirode i bore se da prežive. Ni jedna vrsta neće dobrovoljno izumreti da bi druga opstala. Neke vrste će izumreti, kao što su i do sada izumirale. Ili je ovo predlog da mačke postanu vegetarijanci? Ili da mi istrebimo mačke?! Mešanje ljudi, a posebno "naučnika" u prirodne procese na Zemlji samo nanose veću štetu.