• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tipičnih 7 znakova da ste razmazili mačku: Treba li da pitamo ko je u kući gospodar, a ko rob?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vaša krznena drugarica bira šta će da jede, zauzima vam mesto na fotelji, širi se u vašem krevetu, skače po stolovima, razbacuje predmete i mjauče do besvesti... šta da dodamo, osim da gajite hirovitu i nevaspitanu mačku

  • 3
Razmažena mačka Foto: Pixabay/photosforyou

Kućnu mačku ponekad je veoma teško "pročitati", pa se s pravom pitate u čemu grešite.

Ponašanje nekih mačaka često je neshvatljivo i nelogično, a dešava se i da imaju "lude" reakcije, pa se iskreno čudite zašto ih uopšte držite u domu.

Koji znaci ukazuju na to da je mačka razmažena?

1. Mnogo je izbirljiva

Često slušamo da su mačke hirovite i ne žele da jedu hranu koja im se servira. Obično je to rezultat prezasićenosti poslasticama, ostacima sa stola ili drugim vidovima "ugađanja" i to je jednostavno tako.

Mačka odvraća nos od činije sa hranom, a vi paničite. Trkom odlazite u pet šop da biste kupili hranu drugog proizvođača, i to ponavljate dok ne pronađete nešto što se mački sviđa. A onda - Jovo nanovo: ciklus se ponavlja. Tako podučavate mačku da će dobiti dodatne poslastice i ukusnu hranu ako malo sačeka. Dakle, vaša mačka će tvrdoglavo čekati da joj ponudite nešto bolje od hrane na koju je navikla.

Iako nema ničeg lošeg u tome da s vremena na vreme udovoljite nepcima vaše mačke, budite umereni.

Razmažena mačka Foto: Pixabay/christianbodhi

2. Stalno traži vašu pažnju

Da li vas mačka stalno prati i deluje kao da je opčinjena vama? Možda ste i u tome uspeli da je razmazite.

Razmažena mačka će vam biti pred očima dok čitate knjigu, radite za računarom ili se odmarate u krevetu. Ona će negodovati ako obratite više pažnje na nešto drugo i može postati ekstremno ljubomorna. Ipak, pripazite na ovo mačije ponašanje gde ona deluje kao "lepak", jer može ponekad da ukaže na to da joj treba neka pomoć.

Razmažena mačka Foto: Pixabay/jdblack

3. Spava gde god joj se svidi

Kupili ste mački najmekši jastuk i normalno je da očekujete da će spavati na njemu.

Ali, šta radi vaša razmažena mačka? Krade vam mesto na stolici, zauzima vaš krevet, drema na vešu koji ste tek uneli, ulazi u vaš orman... U stvari, ona spava bilo gde osim na mestu koje je predviđeno samo za nju. I kao da to nije dovoljno, skače vam u krilo i odbija da se pomeri, a povremeno s "ljubavlju" zariva kandže u vašu ruku ili nogu.

Ipak se i zbog toga ne ljutite na nju, jer je previše volite i nemate srca da ustanete i da je pomerite.

Razmažena mačka Foto: Pixabay/royalkitty

4. Ne poštuje vaša pravila

Vaša maca zna da joj nije dopušteno da se penje na pult ili sto, ali je nije briga za vaša pravila. Ona skače na sto, ne plašeći se posledica i pretvara se da je nevinašce kada je uhvatite. I ovo je potpuno jasno: dozvolili ste mački da bude razmažena i učvrstili ste njeno uverenje da je ona gospodar, a vi rob.

5. Previše "priča"

Da li vas mačka izluđuje svojim "brbljanjem"? Najverovatnije očekuje da "skočite" na svaki njen mjauk. Ako mjauče ispred zatvorenih vrata da biste je pustili napolje i samo minut kasnije ponovo mjauče da biste je uveli unutra - ona je definitivno razmažena. Ovaj njen "bezobrazluk" može da se ponavlja sve dok traje vaše strpljenje.

Ne treba da podstičete zahtevno mjaukanje svoje mačke. Ako nagradite "razgovor" dodatnim poslasticama i pažnjom, vaša mačka će se još više razmaziti i stalno mjaukati da bi dobila što više vaše pažnje.

Razmažena mačka Foto: Pixabay/photosforyou

6. Ustajete noću da biste je hranili

Da li ustajete usred noći, jer je vaša mačka gladna ili joj je dosadno? To je razmaženo ponašanje mačke, a vi ga ohrabrujete.

Mačke su najaktivnije pred zoru, pa nije neobično što se tako ponašaju. Ali, ako se i vi razbudite i udovoljite njenim prohtevima, to znači da je ohrabrujete da i vas budi.

Ukoliko hranite mačku noću ili ustanete da biste se s njom poigrali, to ne treba da činite, jer će ona s pravom tražiti da je hranite čim promolite nos iz kreveta, iako nije pravo vreme za njen obrok.

7. Nedopustivo ponašanje

Da li vaša mačka uništava stvari u vašem domu? Ako je maca razmažena, ona neće podneti da nešto u kući nije po njenim "standardima" i pronaćći će "kreativne" načine da pokaže koliko je nezadovoljna. Tada će se "baciti" na uništavanje toalet papira, uništavaće kandžama nameštaj, razbijaće predmete i gurati ih sa stolova i polica....

Jednom rečju, razmažena mačka će biti pravi, mali demon. Još ako počne da izbegava posudu sa posipom i ostavlja svoj miris svuda po domu, znajte da ste u velikom problemu. Ukoliko prskanje urinom nije znak nekog oboljenja, već mačka to radi namerno, podhitno počnite sa prevaspitavanjem, ali o tome ćemo pisati neki drugi put.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    19. oktobar 2023. | 12:32

    Bravo sve ste dobro opisali sve mačka sijamska mi radi osim 7 tačke,jede noću na 2h,dere,mjače,spAva u krevetu,ide napolje danju i noću,ne znam šta da radim,a ima 14g poludim.