• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li vas mačka budi u cik zore i šta da uradite da biste prekinuli ovu lošu praksu?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tri su najčešća razloga zbog kojih će vas kućna ljubimica izvući iz kreveta u "nedoba", ali postoje "cake" da je od toga uspešno odviknete

  • 1
Mačka rano buđenje Foto: Shutterstock/varavin88

Imate važan sastanak ujutru i na vreme ste otišli u krevet da biste se naspavali, ali...

Vaša mačka budi vas u 4 ujutru!

Zaštooooooo?

Možete li išta da uradite kako biste sprečili da se ovo ponovi?

Iako su mačke evoluirale za noćne aktivnosti, tokom pripitomljavanja one su se prilagodile ljudskom načinu života. Domaće mačke su najaktivnije rano ujutru i u sumrak, a ne usred noći. One nemaju ustaljene cikluse aktivnosti kako bi se uklopile sa svojim vlasnicima. To u praksi znači znači da ako spavate noću, i mačka treba tada da se odmara.

Zašto se neke mačke bude ranom zorom i žele da se igraju u sitne sate?

Ovo su tri najčešća razloga zbog kojih vas mačka isuviše rano budi, a evo i kako da (probate da) rešite problem.

Mačka rano buđenje Foto: Pexels/Pixabay

1. Mačka je gladna

Ovo je jedan od najčešćih razloga "aktiviranja" mačke u sitne sate, pa koliko god da vam se spava, treba da ustanete kako biste je nahranili.

Razmislite dobro da li ćete ovo da uradite!

Momentalnim ispunjavanjem želje mački vi nagrađujete njeno ponašanje i dajete joj "zeleno svetlo" da ga ponovi. Da biste rešili ovaj problem, nemojte preskakati davanje obroka. Povećajte količinu hrane ili joj ponudite užinu neposredno pre odlaska na počinak. Ako je hranite ujutru, pobrinite se da ne poveže vreme buđenja sa tajmingom doručka. Ostavite razmak između ustajanja iz kreveta i davanja doručka mački - i to najmanje 30 minuta.

Možete da je naučite da poveže nešto drugo sa hranjenjem, kao što je izgovaranje reči "doručak".

Mačka rano buđenje Foto: Pexels/Alana Sousa

2. Mačka nema rutinu

Mačke vole predvidljivost i održavanje redovne rutine je povezano sa smanjenim nivoom stresa kod njih. Da biste održali rutinu, poštujte vreme obroka, igranja i bilo kakvo dešavanje u isto vreme svakog dana. Čistite posudu sa posipom u određeno vreme i ne menjajte mesto nijednom predmetu koji ona svakodnevno koristi. Ako se nešto promeni u okruženju - vaše odsustvo, novi raspored u domu ili preseljenje, poseta gosta, novi kućni ljubimac... - mačka će se vratiti ranom jutarnjem buđenju. Ovo je tipično za mačke, pa održavajte rutinu dosledno.

Mačka rano buđenje Foto: Pixabay/guvo59

3. Mačka ne troši energiju

Opšte je poznato da mačke vole da spavaju, ali i da se igraju i budu aktivne na mnogo načina. Mačka mora imati pristup raznim igračkama i resursima po kući, posebno ako ste često i dugo odsutni danju. Grebalice i penjalice su obavezni rekviziti za penjanje i istezanje. Lopte, mekane i motorizovane igračke će je animirati da se igra i vežba. Kada ste kod kuće, zabavite se sa mačkom mameći je štapićem sa zakačenim perjem, zvončićem ili drugim predmetom, ili se jurite po kući. Mačkama brzo sve dosadi, pa morate biti maštoviti. Održavajte raznolikost i ne upražnjavajte aktivnosti sat vremena pre nego što poželite da odete na spavanje.

U idealnom slučaju, igranje pre odlaska iz doma i zabava po povratku u kuću trebalo bi da pomogne da vaša maca ostane tiha preko noći.

Ali...

Napravili ste ove promene i uradili sve kako treba, ali vas mačka i dalje budi rano ujutru!

Budite strpljivi: njeno ponašanje se može pogoršati kako se bude prilagođavala, ali će to kratko trajati.

Važno je da ignorišete ako vas probudi noću ili rano ujutru. Nemojte ustajati i ne komunicirajte s njom kada vas probudi.

Ako probate sve navedeno, a mačka nastavi po starom, vreme je da se konsultujete sa veterinarom. Možda postoji zdravstveni razlog koji uzrokuje ovo ponašanje kućne ljubimice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najdeblji i najslađi mačor na svetu: Živi na leđima, jer kad jednom legne, teško se vraća u normalu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    14. septembar 2023. | 17:17

    Imam sijamsku mačku od 4 ujutro do 6h ide napolje 6puta pošto smo u prizemlju zgrade.Nema pomoći mjauče i moraš sve uraditi što mačka hoće.