• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su laserske igračke dobar ili loš izbor za mačku?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je uvek zainteresovana za ovu zabavu, njeni napori da "ulovi" crveno svetlo su bezuspešni, pa može da napadne novi plen, čak i vlasnika, da bi ostvarila lov koji je započela

  • 0
Mačke i laser Foto: Shutterstock/Movetheuniverse

Laserske igračke veoma su popularne među decom, ali i odraslim osobama željnim zabave.

One su takođe obavezni rekviziti za igru kojima vlasnici zabavljaju svoje kućne ljubimce.

Laserske zanimacije su dobar izbor ako želite da se zabavite i nasmejete, ali nisu prave igračke za vašu mačku. Svaka temperamentna mačka pokazuje interesovanje za igru sa laserskom igračkom, ali pravo pitanje je da li joj ta zanimacija predstavlja zadovoljstvo.

Da li mačke vole laserske igračke

Samanta Bel iz Društva najboljih prijatelja životinja kaže da laserske igračke mogu biti zabavne ljudima, ali se mačke posle igre sa ovim predmetom osećaju frustrirano.

Mačka pokazuje interesovanje za ovu igračku, ali se njeni napori da "ulovi" crveno svetlo uvek završavaju bez uspeha. Naša kućna mezimica je prirodni lovac i ovakav "nauspeh" joj ne pada lako, pa se ustremljuje na novi plen, odnosno interesantniju igračku. Malo trepćuće svetlo samo pojačava njen lovački instinkt. Vlasnici ga usmeravaju da "igra" po zidovima, menjaju mu "brzinu", prave cik-cak linije, a mnogi ga fokusiraju ispred mačke koja svetlo vidi kao neuhvatljiv plen.

Sva njena igra sa laserom svodi se na slogan: "Prikradaj se, skoči, ulovi i pojedi!"

Mačke su najsrećnije kada ostvare cilj, odnosno ulove plen, objašnjava Bel. One pokazuju uzbuđenje kad love lasersko svetlo, ali ga nikad ne uhvate pa se zabava pretvara u frustraciju.

Mačke i laser Foto: Shutterstock/Seika Chujo

Zašto su laserske igračke loš izbor za mačke

Pošto mačka ne može da uhvati i "ubije" laser, samim tim ostaje uskraćena kao predator i oseća nezadovoljstvo. Obratite pažnju na dalji razvoj događaja, jer može da napadne najbliži pokretni "plen", poput vas ili drugog kućnog ljubimca.

Osim lošeg uticaja na psihu mačke, laserska igračka može da bude opasna po njen vid: ukoliko je snop laserskih zraka usmeren u njeno oko, može da izazove trajno oštećenje.

Kako treba da se igrate sa mačkom i laserskom igračkom

Ako niste sigurni da li mačka trpi frustraciju posle igre sa laserskom igračkom, uvek joj možete priuštiti drugačiju zanimaciju.

Laserski predmet možete da iskoristite kako biste recimo istakli poslasticu ili da njim pokazujete druge predmete koje mačka može lako da "ulovi".

Mačke i laser Foto: Shutterstock/Lemalisa

Zabavne alternative umesto laserske igračke

Spremni ste da odbacite laser i isprobate nove igrice koje će zainteresovati mačku?

Igra sa štapićima, "žmurke" i interaktivne igračke su uvek dobre varijante koje animiraju kućnu ljubimicu.

Kad birate igračke za mačku, nabavite onu koja se aktivira pokretom i uvek imajte na umu da predmet koji ponudite ljubimici uvek treba da ppostane njen "plen".

Šta god da izaberete, zabavite mačku pre obroka, jer ćete igrom završiti predatorski ciklus "prikradaj se, skoči, ulovi i pojedi" na koji mačka uvek treba da stavi - tačku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari