• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto se neke mačke plaše ogledala?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neke mace potpuno ih ignorišu, dok druge reaguju po sistemu "bori se ili beži", ali kao i većina životinja ne prepoznaju svoj odraz, pa se teško suočavaju sa "neznankom" bez mirisa

  • 0
Mačka strah od ogledala Foto: Freepic/Wirestock

Da li ogledala plaše mačke?

Mnoge mačke ih potpuno ignorišu, dok neke imaju drugačiju reakciju, po sistemu “bori se ili beži”.

Kao i većina životinja, mačke se ne prepoznaju u ogledalu, piše Thesprucepets. One sopstveni odraz vide kao nepoznatu mačku i to ih još više zbunjuju zbog nedostatka uobičajenog mirisa koji očekuju da osete.

U ovim slučajevima, mačka se odlučuje na odbranu od volšebne “rođake” u ogledalu, pa je udara ili beži.

Ne možemo mnogo da uradimo kako bismo promenili ovo mačije ponašanje. Ipak, možemo postići da se slobodno šeta prostorijama u kojima ima ogledala, ili da joj se odvrati pažnja poslasticom ili glasnijom pričom.

S vremenom će se mačka navići na to da će se u određenim trenucima u kući pojavljivati čudna mačka bez mirisa!

Mačka strah od ogledala Foto: Pixabay/Guvo59

Reakcija mačke na sopstveni odraz u ogledalu varira od jedinke do jedinke. Neke mačke ignorišu sebe u odrazu, dok su druge radoznale i verovatno se pitaju zašto druga mačka nema nikakav miris!

Ipak, neke mačke mogu biti agresivne ili će se plašiti kad vide sopstveni odraz. Ako mačka pokazuje negativnu reakciju, postoje načini da joj pomognete.

Mačka strah od ogledala Foto: Pixabay/Daga_Roszkowska

Pronađite uzroke mačijeg straha od ogledala

U slučaju ogledala i odraza, postoji niz razloga zbog kojih će se mačka skrivati od "uljeza" ili će pokazati strah.

Jedan od najčešćih razloga straha od ogledala je u činjenici da maca nikad nije imala susret sa ovim predmetom i javlja se uglavnom kod mladih maca. Ovo je naročito izraženo kod mačaka iz azila koje nemaju dodire sa uobičajenim kućnim predmetima, pa svaki od njih, čak i obično ogledalo, može izazvati veliki strah.

Drugi scenario uključuje mačku koja povezuje odraz u ogledalu sa nekom pretnjom, kao što je mačka lutalica u dvorištu. Mačka koja je uplašena ili agresivna može povezati ogledalo sa negativnim iskustvom. Ona može početi da povezuje ovo neprijateljstvo sa sopstvenim odrazom i postati sumnjičava prema "uljezu" iz odraza.

Mačka strah od ogledala Foto: Pixabay/Kadres

Posmatrajte ponašanje mačke

Mačka će reagovati na svoj odraz na različite načine. Posmatrajte je da biste utvrdili stepen njene reakcije. Za mnoge mačke, to je samo prolazna faza, deo odrastanja i doživljaja njihovog novog sveta.

Mnoge mace će pokušavati da u ogledalu dodirnu ili pronađu drugu mačku, kako bi "zaobišle" barijeru koja sprečava kontakt. To je slično onome što mnoge mačke rade kada na TV vide slike ptica ili drugih životinja, poistovećujući ekran sa prozorom.

Nemogućnost da pronađe drugu mačku izazvaće kod ljubimice sumnjičavost, pa će njen "strašni" odraz pokrenuti i odbrambeni govor tela. Gledanje sopstvenog agresivno-odbrambenog stava u odrazu dalje će je navoditi na nove reakcije.

Pokrijte ogledalo!

Mnoge mačke na kraju shvate da maca u ogledalu nije opasnost, ali neke to ne prihvataju. One mogu to dovesti do nivoa napada na ogledalo, pokušavajući da oteraju uljeza. Ponašanje se može intenzivirati i postati opsesija ako se ne reši.

U ovim slučajevima, možda ćete morati da sklonite sva ogledala koja mačka može da uoči. Zalepite nešto preko ogledala ili ga pokrijte tkaninom ili nečim kako mačka ne bi mogla da vidi svoj odraz.

Mačka strah od ogledala Foto: Pixabay//Aafke

Kako da oterate uljeze

Ako primetite da mačke lutalice pojačavaju reakciju vaše mačke na prozore i ogledala, onemogućite njihove susrete i viđanja tako što ćete navući zavese ili spustiti roletne. Kada budete uvideli da ste uspeli, sklonite zavese i mačka će ponovo postati raspoložena da gleda svoj odraz u ogledalu.

Mačka strah od ogledala Foto: Pixabay/RedAndBlackTasteGbR

Ponovo otkrijte ogledala

Nakon nekog vremena "oslobodite" ogledala. Kad budete to radili, povežite ogledalo sa pozitivnim iskustvima kao što su igračke, poslastice ili mačija trava.

Namamite mačku ispred ogledala tako što ćete staviti njenu omiljenu poslasticu ispred njega. Mačke će sigurno ignorisati odraz ili će primetiti da je "druga mačka" srećna i ne predstavlja pretnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari