• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaša kućna mačka ima previše jak lovački nagon? Evo proverenih i dokazanih načina da je smirite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko od mace često dobijate poklone u vidu mrtvih miševa ili ptica, predlažemo ideje koje će preusmeriti njenu prirodnu želju za lovom

  • 0
Mačka lovački instinkt Foto: Pixabay/Moloch2511

Da li vam se dešavalo da pred ulazom u kuću ili nasred sobe zateknete malu ulovljenu životinju poput ptice, leptira ili miša?

Bilo da ste se suočili sa takvim situacijama, ili primećujete da vaša mačka ima snažnu potrebu za lovom, treba da znate da se takvo ponašanje može korigovati i prilagoditi "normalnijem" načinu života.

Zbog čega mačka lovi?

Mačke su mesojedi i grabljivice i u njihovoj prirodi je da love. Iako domaće mačke nemaju potrebu za tim, jer se o njihovim obrocima brine čovek, ovaj instinkt je ostao u njima kao stimulans i nešto što im pričinjava zadovoljstvo.

Kako sprečiti mačku da lovi?

Mačke ne treba nasilno sprečavati da love, jer ih to može učiniti nervoznim s obzirom na energiju koja se u tom slučaju u njima nagomilava.

"Lov" treba pretočiti u nešto podjednako interesantno i izazovno.

Evo i nekoliko ideja koje predlaže Apetit.rs.

Sakrivanje hrane: ideja je da suvu hranu ili poslastice postavite na skrivena mesta u kući ili dvorištu kako bi ih mačka tražila i na kraju "ulovila".

Igranje: svakodnevna igra će smanjiti potrebu za lovom kod vaše mezimice. Potrudite se da joj priuštite što raznovrsnije igračke koje će je stimulisati, zainteresovati i dovoljno zamoriti (poput lasera, kanapa, perja...).

Raspored u domu: ovo će biti izazov i za vas, a kasnije i za mačku. Kad je reč o položaju stvari u kući ili dvorištu, pustite mašti na volju i napravite novi raspored, ili dodajte nove elemente. Njih možete i sami napraviti: neka budu takvi da mačku izazovu i zainteresuju da bi trošila više energije.

Kontrola prostora po kome mačka "luta": mačka mora imati siguran prostor koji će da istražuje, ali se pobrinite da u njemu nema malih životinja koje mogu biti na meti.

“Lov"po ekranu: neke mačke uživaju u tome da šapom jure ribice, miševe i loptice po ekranu, bilo da je u pitanju igrica ili snimljen video. Samo budite pažljivi da se mačka ne zaigra i ne napravi štetu na nekom od uređaja, što može dovesti do povreda.

Neke metode odvraćanja mačke od lova, poput vezivanja za povodac, onemogućavanja hvatanja plena koji vidi i slično, mogu biti korisni, ali i uznemirujući za mačku, a samim tim su loše rešenje.

Zbog toga budite pažljivi ukoliko se odlučite da isprobate neku od ovih metoda, pa ih izbegavajte ako primetite da mačka negativno reaguje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari