• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li mačke mogu da zapamte ljude? Evo koji znaci ukazuju na to da je odgovor "da"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ne možemo stoprocentno da potvrdimo, mačke koriste čula i asocijativna sećanja da bi se prisetile prijatnih i neprijatnih situacija

  • 0
Mačije pamćenje Foto: Shutterstock

Da li mačke pamte ljude? I ako jeste tako, kako to pokazuju – i zašto?

Meri Moloj, konsultant za ponašanje životinja, kaže da ova tema još nije podvrgnuta detaljnijem istraživanju.

Ipak, postoje razlozi da verujemo da nas mačke pamte, piše Dailypaws.

Kako mačke pamte ljude?

Mačke imaju radno, kratkoročno i dugotrajno pamćenje kao i druge životinje (i ljudi).

Jedno od mogućih objašnjenja o tome kako i koliko dugo mačke pamte ljude odnosi se na određene stvari koje su im neke osobe učinile, ili su bile u njihovoj blizini.

Vaša mačka se možda ne seća gosta koji vam dolazi u posetu, ali "pamti" da on nije pokazao interesovanje za nju. Ako mačka primeti da je neko pored vlasnika i da ne obraća pažnju na nju, njeno kratkoročno pamćenje zanemaruje iskustvo i nakon nekoliko sati - nestaje.

Mačije pamćenje Foto: Shutterstock

"Ono što se čuva u dugoročnom pamćenju mačke direktno utiče na ispunjavanje njenih potreba. Reč je o hrani, toplini, fizičkoj udobnosti i svemu što je bitno za njen opstanak“, kaže Moloj.

Ona dodaje da mačke uče najčešće udruživanjem kroz klasično i operantno kondicioniranje.

Klasično kondicioniranje pozitivnog pojačanja je tehnika koja se koristi za obuku mačaka, dok operantno uslovljavanje rezultira posledicom, pozitivnom ili negativnom, kao odgovorom na određeno ponašanje.

"Nešto povezano sa posledicom koja utiče na preživljavanje mačka dugo pamti“, objašnjava Moloj i dodaje da mačka pamti sve što smatra posebno prijatnim ili neprijatnim.

Mačije pamćenje Foto: Shutterstock

Neka istraživanja pokazuju da mačke takođe reaguju na vizuelna, zvučna i mirisna sećanja. Jedna ključna studija piše o tome da mačići mogu da prepoznaju majku po mirisu njenog tela, i to dugo nakon razdvajanja.

Miris, sluh i vid doprinose sećanju mačke, kaže Moloj. Ova čula mogu biti pouzdanija od pamćenja lica, što će ipak ostati misterija sve dok ne budemo mogli da dobijemo direktno objašnjenje od mačaka!

Zašto mačke pamte vlasnike?

Trenutno postoji više istraživačkih zaključaka o tome šta pamte psi, ali se i u pogledu studija o mačijem pamćenju grabi krupnim koracima. Ovakva istraživanja pomažu u razbijanju predrasuda o tome da su mačke naši gospodari. U svakom slučaju, većina mačaka oslanja se na vlasnike kao na izvore sigurnosti i udobnosti.

Napravite više lepih uspomena sa mačkom

Mačije pamćenje Foto: Shutterstock

Baš kao i ljudi, mačke su sklone kognitivnom padu i demenciji, jer stare. Ipak, vlasnici uvek imaju dovoljno vremena da sa njima izgrade nezaboravan odnos pun ljubavi i tolerancije.

"Što je više situacija i ponašanja koje delite sa mačkom, to će ojačati njenu pozitivnu povezanost sa vama i maca će to upamtiti".

Pravilna socijalizacija pomaže mački da uspostavi pozitivne veze sa različitim mirisima, zvucima i iskustvima. Angažovanjem i prijatnom interakcijom sa ljubimicom vlasnik podstiče njen mentalni i fizički angažman, i potvrđuje obostanu povezanost.

Zato svaki vlasnik treba da poštuje granice u ophođenju sa kućnom ljubimicom i da nauči kakvu naklonost mačka želi da dobije.

Naučite da komunicirate s mačkom tako što ćete prepoznati značenje zvukova koje ispušta i "čitati" poruke koje šalje mahanjem repa.

Mačka je sposobna da nauči neverovatne trikove, a vi je možete nagraditi igrom, maženjem i stimulacijom poslasticama i interaktivnim igračkama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari