• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto mačka više ne želi da spava sa mnom? Evo najčešćih 7 razloga zašto se to dešava

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kućna maca ponekad će jednostavno napustiti vašu postelju u kojoj je doskoro spavala. Nemojte pomisliti da vas više ne voli, već da ima zaista realne razloge za to

  • 3
Mačka ne želi da spava u vlasnikovom krevetu Foto: Pexels/Pixabay

Vi i vaša mačka imate savršen odnos “vlasnik-kućni ljubimac”.

Ipak, iz nekog razloga, odlučila je da više ne spava sa vama.

Mnogima podatak o deljenju postelje sa kućnim ljubimcem deluje krajnje ludo. Ali, vlasnicima je to sasvim uobičajeno i normalno.

Zajednički snovi pomažu vlasniku i mački da uspostave dublju vezu i neko ko je navikao na ovakav odnos može biti potpuno zbunjen kad ga mačka “napusti”.

Ne postoji samo jedan direktan odgovor na ovo pitanje. Čak i posle toliko vremena pripitomljavanja, mnogo toga o ponašanju mačaka još predstavlja misteriju.

Ipak, na osnovu istraživanja i razgovora sa vlasnicima ovih nedokučivih ljubimaca, izdvojilo se nekoliko uverljivih razloga zbog kojih mačka može da se udalji iz vašeg kreveta.

1 Vrpoljite se u snu

Ako ste u nekom periodu života delili postelju sa “aktivnim” spavačem, znate o čemu je reč, jer šutiranje, okretanje i premeštanje nije nimalo zabavno dok se trudite da “uhvatite san”. Sada zamislite sve to iz mačije perspektive. Ako često pomerate ruke ili noge ili se prevrćete u snu, mačka je u popriličnom kovitlacu. Umesto da bude izbačena iz kreveta ili ne daj Bože zgnječena, ona može da završi na vašoj glavi ili će potražiti bezbednije mesto za počinak.

2 U sobi je prevruće ili hladno

Mačka ne spava u vlansikovom krevetu Foto: Pexels/Huy Phan

Mačke nemaju istu telesnu temperaturu kao ljudi. Soba u kojoj vam je prijatno za spavanje mački će možda biti previše topla ili hladna.

Ako mačka legne preko vas možda želi da se ugreje, što možete da primetite i ako poželi da se zavuče ispod pokrivača. Nasuprot tome, u vrelim letnjim noćima, toplota vašeg tela još više će otežati mački da se rashladi, ispod sveg njenog krzna.

3 Vaš krevet nije dovoljno visok

Mačke vole da budu na visini: taj instinkt su nasledile od divljih predaka. Visoka mesta su sigurno utočište za mačku, jer je tamo pas i druge nevolje ne mogu dosegnuti. Mačke su najranjivije kad spavaju, pa ako vaša ljubimica smatra da joj je vaš krevet previše nizak, možda se neće osećati bezbedno dok u njemu spava.

4 Krevet u kome spavate je - previsok

Ukoliko je vaša mačka starija, povređena ili bolesna, teže će se penjati na krevet. O skakanju na isti nema govora!

5 Iznenadni strah

Ako je nešto iznenadilo ili uplašilo mačku dok je spavala na vašem krevetu, možda će odlučiti da to mesto izbegava neko vreme. Mačka veoma dobro pamti šta se i gde desilo, i dobro i loše, tako da joj promena mesta za spavanje može doneti smirenje.

6 Mačka ne voli ništa da deli

Imate li i drudge životinje u domu koje takođe vole da spavaju na vašem krevetu ili su to nedavno počeli da rade? Iako se možda slažu danju, mačka će noću biti razočarana što mora da deli krevet sa drugom mačkom ili psom.

7 Pronašla je bolje mesto za spavanje

Nemojte se uvrediti, ali ako vaša maca iz nepoznatog razloga više ne deli postelju s vama, može biti da je našla pogodnije mesto za spavanje. Ipak, reč je o mačijem standardu, a njeno novo omiljeno mesto može biti bilo gde, od udobnog mačjeg kreveta do kartonske kutije u garaži. Neke mačke se toliko “rašire” pa imaju čak nekoliko omiljenih mesta za spavanje!

Želite da mačka ponovo spava pored vas?

Razmislite o tome da ona bude u vašoj sobi, ali na svojoj postelji. Nabavka korpe, kutije obložene jastukom i sličnog udobnog mesta je idealno rešenje. Procenite da li mačka želi da bude blizu vašeg kreveta, ili postavite njenu postelju na drugom mestu u sobi, pored izvora toplote ili u kutku koji joj se dopada. Najvažnije je da se mačka i vi osećate spokojno i udobno i da imate dovoljno prostora kako ne biste ometali san jedno drugome.

Ukoliko smatrate da mački ne odgovara temperatura u sobi, korigujte je za njenu ljubav! Ako volite da spavate u svežoj prostoriji, obezbedite toplo ćebe kojim ćete pokriti mačku.

U sparnim noćima podesite ventilator ili klima-uređaj tako da se oboje osećate prijatno. Ukoliko mačka ipak poželi da se vrati u vaš krevet, a ima problem sa penjanjem, nabavite stepenice za kućne ljubimce. One će pomoći maci da se samostalno penje i silazi. Ako mislite da bi mačka volela višu podlogu za dremku, postavite još jedan jastuk.

Najvažnije je da znate da promena mesta spavanja nema veze sa mačkinim osećanjima prema vama. Iako promeni krevet, ona će vas voleti kao prvog dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    15. februar 2023. | 11:26

    Volite da spavate sa zivotinjma. Malo ste nastrani.