• 0

Mačiji “ljubavni” ugrizi: Šta oni znače i zašto ih mačka praktikuje?

Čuvate i mazite svoju kućnu ljubimicu, ona prede i umiljava se i… šok! Osetili ste njen ugriz, doduše blag, ali vas je ipak ujela. Verovatno ste pomislili na to koliko je dvolična i prevrtljiva, ali šta zapravo znače ovakvi mačiji ujedi?

  • 0
Mačiji ugrizi ljubavi

Foto: Pexels/Crina Doltu

Ljubitelji mačaka verovatno se često susreću sa neobičnim potezima svojih kućnih ljubimaca.

Od nošenja, snimanja i slikanja, ugađanja, maženja i češljanja, kupovine igračaka, najfinije hrane i sitnica, mačku volimo svim srcem. Naravno, želimo da nam ona uzvrati ljubav, pa smo ponekad previše nestrpljivi i navalentni.

A mačke kao mačke: uživaju u našoj pažnji i nežnostima, ali samo do određene tačke! I onda se desi nešto što ne možemo da shvatimo: mačka nas ležerno ujede!

Mačiji ugrizi “ljubavi” su jedan od pokazatelja privrženosti naše kućne ljubimice. I gotovo svaki vlasnik mačke će potvrditi priču ili dve o mačijim ljubavnim ugrizima.

Kako da prepoznamo “ujede ljubavi” u odnosu na stvarne ugrize? Šta treba da radite ako vas mačka konstantno gricka? pita se Catster.

Preterana “stimulacija”

Foto: Pixabay

Zvuci koje mačka emituje samo donekle nam mogu pružiti uvid u njene emocije. Mnogi vlasnici se oslanjaju na govor tela mačaka da bi shvatili kako se one osećaju. Ako mačka povuče uši unazad, tiho reži i udara repom, ona nam poručuje da je se klonimo. Ako je saterana u ćošak i uznemirena, lako može da napadne. Praćenje eskalacije agresivnih signala mačke može sprečiti prave ujede koji bi rezultirali ozbiljnim povredama.

Međutim, postoje trenuci kada ste vi i vaša mačka lepo raspoloženi. I tada, bez upozorenja, dok mačku mazite, ona vas ugrize za ruku! Verovatno vas više zaboli njen potez nego što osetite bilo kakvu bol.

Prema nekim bihejvioristima, ugrizi “ljubavi” znače da je mačka preterano stimulisana maženjem. Kako kažu, "receptori folikula dlake kod mačke mogu da izdrže samo toliko maženja pre nego što ono - zaboli.”

Mačići i grubosti

Foto: Pixabay

Dr Karen Beker kaže da “ugrizi” ljubavi podsećaju na one koje upražnjavaju mama mačka i njeni mačići, razvijajući komunikaciju. Ipak, ovi ujedi nisu rezultat prevelike stimulacije.

Većina mačića upražnjava grube igre. Igra mladunaca nije samo oblik društvenog povezivanja, već je priprema za odraslo doba. “Lažno” prikradanje i simulacija lova ustupaju mesto napadima i ujedanju.

Mačiji ljubavni ugrizi su izvesni ako se igrate sa mačetom koje nema vršnjaka.

Srećom, možete lako razlikovati agresivnu igru i pravu agresiju kod mačke. Ako ne šišti, njeno uzbuđenje neće eskalirati, te to nije znak da je zaista ljutita ili uznemirena. Važno je zapamtiti da je želja za igrom kod mačke povezana sa gonjenjem plena. Ako se grubo igrate sa njom, očekujte nastavak igre koji vam se neće svideti.

Možda ste nenamerno mačku navikli da vas ujeda tokom igre? Srećom, to ponašanje možete promeniti. Ne igrajte se sa njom koristeći ruke. Umesto toga, upotrebite igračke sa kanapom ili štapićem. Naučite mačku da donosi predmete i pokušajte da je naučite igri sa lopticama.

Šta uraditi posle “ujeda ljubavi”

Pratite znake uznemirenosti dok mazite mačku. Ako joj se zenice prošire, uši se “slepe” i počne da maše repom, prestanite da je milujete. Pustite je da vodi situaciju. Možda će poželeti da se povuče, ili da samo bude u vašoj blizini. Poštujte granice koje je postavila i ako ostane pored vas, ne dodirujte je.

Foto: Pixabay

Mačke pokazuju naklonost na bezbroj suptilnih načina, zato uvek pratite njihove poteze kojima želi nešto da vam “kaže”. Naizgled bezazlene radnje poput trljanja obraza, udaranja glavom i lizanja zapravo vam daju do znanja da vas mačka voli! Bilo da se mota okolo, prede ili “mesi” vaše ruke, sve je pokazatelj njene ljubavi.

Dakle, bilo da vas malčice ugrize zbog “bola” na krznu usled previše maženja ili je previše razigrana, vaša mačka će vam uvek dati do znanja kako se oseća. Na vama je samo da obratite pažnju na njen odgovor.

(Telegraf.rs).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari