• 0
 ≫ 

Zašto mačke vole vlasnikove cipele?

 ≫ 

Svi predmeti koje koristite, pa i obuća, imaju vaš miris koji mačka doživljava kao “bensedin”: ona uživa u njemu dok ste odsutni i na taj način sebi olakšava samoću

  • 0
Zašto mačke vole vlasnikove cipele

Foto: Pixabay

Vlasnici mačaka, da li su i vaše kućne ljubimice opsednute cipelama koje obuvate?

One ih njuškaju, lupkaju po njima, spavaju unutra ili blizu njih.

Zašto mačke toliko vole naše cipele?

Pojedine mace čak ih uzimaju i nose u krevet, a neke su toliko "drske" da ih čak sakrivaju.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih su mačke toliko fascinirane našom obućom.

Poznati miris

Zašto mačke vole vlasnikove cipele

Foto: Pixabay

Za mačku je čulo mirisa verovatno najvažnije od svih njenih čula. Ono je četrnaest puta jače od čovekovog, a mačka ima dvostruko više mirisnih receptora u nosnom tkivu nego ljudi. Mačke su po prirodi radoznale i istražuju nove mirise, ali će takođe tražiti arome koje su im poznate i čine ih sigurnim i opuštenim.

Teritorija koju voli

Zašto mačke vole vlasnikove cipele

Foto: Pixabay

Mačke stvaraju i luče mirisne feromone u žlezdama po celom telu, uključujući i obraze. Kad trlja lice o vas ili neki predmet, maca ostavlja svoj trag kao da želi da kaže: „Bila sam ovde ranije. Ovo pripada mom prostoru i čini da se osećam sigurno.” Mačke će se stalno vraćati predmetima na kojima su ostavile miris. Dodiri sa vašom obućom i spavanje na njima je način na koji mačka pokazuje da voli nešto vaše i to smatra svojim vlasništvom.

Komforna zona

Zašto mačke vole vlasnikove cipele

Foto: Pixabay

Predmeti koji imaju vaš miris - odeća, obuća, ćebad itd - mogu utešiti mačku u nekim situacijama. Spavanje na vašoj obući mogla bi biti metoda njenog samoumirenja dok ste odsutni. Na taj način ona će se osećati kao da se stalno pored nje. Nemojte se ljutiti ako mačka premesti vaše cipele: ona čini to samo da bi bila “s vama” dok se ne pojavite u domu nakon radnog dana.

Ako je vaša mačka odgajana na flašici, možda će sisati vaše cipele ili čarape. To je zato što mačke koje se prerano odviknu od majke razviju oralnu fiksaciju i grickaju ili sisaju stvari koje imaju miris vlasnika. Ovo ponašanje je još jedan metod samosmirivanja.

Kako da sačuvate obuću

Zašto mačke vole vlasnikove cipele

Foto: Pixabay

Mačija ljubav prema vašoj obući ponekad može imati loše posledice. One se ogledaju u “nestanku” cipela u važnom trenutku, a vaša mezimica može postati toliko posesivna da će napraviti štetu na obući. Sprečite mačku da uništava vaše cipele tako što ćete ih odložiti u kutiju ili orman koji ne može lako da otvori.

Preusmeravanje pažnje

Ako blokirate pristup cipelama, mačka se neće pomiriti s tim, pa će najverovatnije preusmeriti pažnju na druge predmete. Da joj ne biste ostavljali da sama bira, pronađite staru majicu, džemper ili čarape i ostavite da se time zabavlja. Ukoliko uhvatite mačku da s vremena na vreme pokušava da vam ukrade cipelu, nemojte vikati na nju. To će je uplašiti, a teško da će viku i vašu ljutnju povezati sa “krađom” cipela.

Sledeći put kada uhvatite mačku kako drema na vašim patikama ili papučama, napravite fotografiju, a potom joj ponudite ćebence ili jastuk. Usput, uživajte u činjenici da vam je mačka baš tada, dok je dremala na vašoj obući, rekla da vas - voli.

Video: Kakva mačka: Uspela da se spakuje na policu i napravila najluđu pozu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari