• 1

Da li mačke vole muziku? Evo šta o tome kažu stručnjaci

Čak i ako ne podigne prednje šape u znak oduševljenja zbog omiljene pesme, možda ćete otkriti da zvuci nekih melodija čine vašu kućnu ljubimicu smirenijom

  • 1
Mačke i muzika Foto: Pixabay

Naše mačke veoma su prilagodljive okruženju u kome žive.

Ipak, postoje mesta na kojima se osamljuju i to su su “zone za poštovanje”. Ima mnogo razloga koji će mačku naterati da se s vremena na vreme odvoji od vlasnika. Anksioznost, bolest, navikavanje na novi dom ili novog člana porodice samo su deo razloga zbog kojih joj je potreban predah.

Mačke za razliku od pasa mogu dugo ostajati same u domu. Osim što im treba ostaviti dovoljne količine hrane u činiji, čist posip i svežu vodu, verujemo da svaka maca ima u korpi i gomilu igračaka kojima prekraćuje vreme.

Pojedini vlasnici smatraju da je mački potreban i TV program, dok neki uključe i muziku koju maca voli.

Da li mačke zaista vole muziku? Pa, zavisi.

Kakvu muziku vole mačke

Mačke i muzika Foto: Pixabay

"Iako nema načina da se utvrdi da li mačke zaista vole muziku, studije su pokazale da određena vrsta muzike (klasična) umanjuje stres kod mačaka, dok ga drugi muzički žanrovi podižuo (hevi metal)”, kaže Samanta Bel, stručnjak za ponašanje mačaka iz “Društva najboljih prijatelja životinja”. Sve u svemu, baš kao što se osećaju ljudi kad im pustite večnu klasiku, i mačke mirno i opušteno slušaju omiljenu muziku.

Neki muzikolozi su još detaljnije istražili ovaj fenomen. Na primer, kompozitor Dejvid Tej komponovao je muziku za mačke, sa klasičnom muzičkom bazom, nadograđujući je prijatnim, mačkama poznatim zvucima kao što su predenje i sisanje mačića. Utvrđeno je da ovi zvuci podstiču opuštanje kod maca. Ostale numere za mačke uključuju i cvrkutanje ptica, zviždanje i euforične tonove koji “pokreću” čak i najlenjivije mace.

Ljudskim ušima ovakve zvučne podloge možda ne zvuče prefinjeno, ali mačke očigledno znaju razliku. U eksperimentima koje je sproveo još 2015, Teje je došao do zaključka da su „mačke pokazale značajnu sklonost i interesovanje za muziku koja odgovara njihovoj vrsti“.

U 2019, druga studija koju je sproveo Fakultet veterinarske medicine Državnog univerziteta u Luizijani, objavljeno je da „specifična muzika može koristiti mačkama tako što će smanjiti nivo njihovog stresa i ubrzati oporavak maca koje se nalaze u veterinarskim klinikama”.

Kako muzika pomaže mački

Mačke i muzika Foto: Pixabay

Samanta Bel je bihejviorista za ponašanje životinja i povremeno radi sa nepoverljivim i stidljivim mačkama koje borave u azilima. Bel koristi muziku koja prija mačkama kako bi ih unapred pripremila na predstojeće interakcije.

„Mačkama u prihvatilištima često se prilazi samo radi čišćenja kaveza i davanja lekova, što kod njih izaziva nepoverenje i strah. Puštam muziku za mačke kako bih im pomogla da izgrade samopouzdanje i poverenje u ljude“, dodaje Bel. „Mačke slušaju posebnu muziku i znaju da će se dogoditi samo dobre stvari.”

Jedan od načina da utvrdite voli li vaša mačka muziku i kako reaguje na nju je da puštate klasične numere. Dok maca posmatra ptice kroz prozor ili se igra, pustite joj neku živahnu melodiju. Kad se priprema za počinak, neka sluša spore i nežne klasične tonove.

Mačke i muzika Foto: Pixabay

Da li će se vašoj maci dopasti neka od melodija sa Tejeve “Mellow Meowsic” ili će iz kompilacije “Relax My Cat” izabrati svoju pesmu, ostaje da proverite.

Ko zna? Možda će mačija muzika postati još jedan važan put komunikacije koji ćete podeliti sa svojom voljenom kućnom mezimicom.

Poslušajte kako zvuči muzika za mačku koju je komponovao Dejvid Teje!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari