• 0
 ≫ 

Nestašluk ili zov prirode: Zašto mačka obara predmete?

 ≫ 

Jedan od neobjašnjivih i nepredvidivih običaja kućne ljubimice je da namerno razbacuje sve što joj dopadne šapa: kućnu dekoraciju, olovke, čaše, beleške… Evo zašto to radi

  • 0
Mačka obara predmete

Foto: Shutterstock

Mačije ponašanje često je nepredvidivo i u pojedinim situaciijama sasvim neobjašnjivo.

Možda je njena najomiljenija opsesija obaranje ili razbacivanje predmeta. To može da bude i simpatično, ali sve dok se ne okomi na skupocene i lomljive predmete. Osim razbijenog stakla, porculana ili drugog materijala koji može povrediti i nju i vas, i sadržaj ovih predmeta (voda, alkohol, nakit, pepeo i razne sitnice) može da naškodi mački ukoliko ga proguta.

Lovački nagon ili privlačenje pažnje

Običaj mačke da obara predmete ne može se lako objasniti. Felinolozi, a naročito mačiji bihejvioristi kažu da je ova navika povezana sa lovačkim nagonom. Obaranjem predmeta mačka ispoljava instinkt lovca: jastučićima na šapama ona istražuje predmete i dodirom procenjuje da li oni emituju zvuk ili miris, ili možda ispoljavaju neku novu radnju.

Obaranjem predmeta mačka ponekad želi da privuče vašu pažnju. Mnogi vlasnici “skaču” kad god vide da mačka planira da napravi štetu. Ona će to upamtiti i poželeti da vas više puta “testira”. Obaranjem predmeta u svojoj okolini ona će “ubiti više muva”, odnosno postići će da obratite pažnju na nju, pomilujete je, poigrate se s njom ili je nahranite.

Mački je često veoma dosadno, pa kad se zasiti lickanja i dremanja, može se dosetiti nove zabave koju će otpočeti obaranjem predmeta u domu. Igra sa "zabranjenim" predmetima podseća na ono što radi mačka koja živi u divljoj prirodi. Kad vreba plen ili lovi, ona se instinktivno poigrava s njim, što je još jedna predatorska odlika kućne ljubimice.

Svakodnevna motivacija i nove igračke

Da biste izbegli uništavanje omiljenih predmeta i neprijatne scene, sklonite sve što je vredno i potencijalno opasno iz mačijeg vidokruga i njenih šapa. Motivišite je da obrati pažnju na druge stvari: nabavite joj nove igračke, prepakujte stare ili sami napravite zanimljive predmete sa raznobojnim perjem, sjajnim trakama i slične zanimacije. Drečave boje, novi zvuci i svetlucava dekoracija će privući macinu pažnju, pa će odustati od pentranja na stolove i radne površine u domu kako bi dohvatila bočice sa lekovima, čaše i druge predmete.

Svakodnevna igra je najbolja animacija za radoznalu mačku. Nemojte je kažnjavati ako namerno obara predmete: ništa nećete postići, a ona će nastaviti to da radi čim joj okrenete leđa. Jednostavno rešenje je da sklonite vredne predmete i više se posvetite svojoj kućnoj ljubimici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari