• 1
 ≫ 

Vaše komande njoj ništa ne znače: Pokušali ste da dresirate mačku? Otkrivamo da li je to moguće

 ≫ 

Mačku možete da vaspitate, ali teško da ćete je naterati da se ponaša baš onako kako vi želite

  • 1
Mikis, mačka, mačke foto: Telegraf.rs

Mačkoljupci znaju da mace imaju specifičnu narav. Umeju biti tvrdoglave i svojeglave, a ponekad nam je njihovo ponašanje prava misterija.

Iz iskustva znamo da se mačke mogu vaspitati, odnosno da budemo konkretniji - pripitomiti. Pod tim podrazumevamo to da vašim trudom postignete da mačka steke određene manire, i da generalno počne da se ponaša u skladu sa kućnim pravilima, piše aptetit.rs.

Imajući to u vidu, moguće je naučiti mačku gde da vrši nuždu, da ne izlazi napolje, gde joj se nalaze posude za vodu i piće i slično. Generalno, što je mačka mlađa, lakše će usvajati ta pravila kojima pokušavate da je naučite. U tome dosta pomaže nagrađivanje raznim poslasticama - naravno, sve umereno.

Nasuprot tome, dresura podrazumeva učenje mačke određenim trikovima - kao što to činimo sa psima.

Da li se mačke mogu dresirati

Kada govorimo o dresuri u pravom smislu te reči, valja početi od karaktera mačke. Za razliku od pasa, mačke su dosta samostalnije. Iako imaju razvijenu “društvenu crtu”, mačke nisu sklone tolikom povlađivanju - jednostavno im nije u prirodi da se povinuju nekim zahtevima.

Iako će mačka pozitivno reagovati na davanje poslastica, to ipak neće biti dovoljno da je dresirate. Takođe, za razliku od pasa, mačkama ništa ne znači ukoliko je kaznite. Jednostavno, previše je samostalna da bi je se to ticalo.

Zaključak ovog svega bi bio da na klasične metode dresure mačke uglavnom ne reaguju. Na primer: gotovo je nemoguće naterati mačku da pokaže neku veštinu pred “publikom”, kao što to psi rade sa naučenim trikovima. 

Kada je mačka u pitanju, možda ipak treba zaboraviti na dresuru. Potrudite se da pre svega stvorite dobar odnos sa svojim krznenim ljubimcem, tako što ćete provoditi dovoljno vremena s njim i obezbediti mu hranu i udoban smeštaj, a trikovi će da dođu sami od sebe, i to neki samo toj mački svojstveni.

Video: Ja sam Mica Maca: Koliko si se uplašila od penjanja na drvo ti si neka druga maca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    13. avgust 2020. | 11:46

    Zbog toga ih i obožavam. One su veliki individualci. Nisu pokorne kao psi.