• 3
 ≫ 

Klipovi mačaka koje se plaze omiljena su nam stvar na internetu: Znate li zašto to rade?

 ≫ 

Stručnjaci za ponašanje životinja otkrivaju veoma zanimljiv podatak koji bi mogao da nam rasvetli zašto mace izbacuju jezik iz čista mira

  • 3
Mačka jezik Foto: Pixabay.com

Mačke su večita zagonetka. Skoro, pa su mistična stvorenja, koja još nismo uspeli da dokučimo u potpunosti. Jedna misterija pogotovo istrajava i tera nas da se zapitamo „Zašto to rade?”. Da li ste primetili da se mačke ponekad plaze, iz čista mira?

Internet je već preplavljen viralnim snimcima i šaljivim mimovima koji prikazuju mačke tokom ovog neobičnog čina. Pritom, ne radi se o kratkotrajnom izbacivanju jezika, već o radnji koja traje, ponekad i po nekoliko minuta. To je veoma sladak prizor, ali i zbunjujuć.

Stručnjaci možda mogu da nam rasvetle o čemu se tu zapravo radi. Ejmi Šodžaj, stručnjak za ponašanje životinja, a osobito mačaka, ističe da se one plaze kako bi ispitale svoje okruženje.

- Mačke koriste sva dostupna čula kako bi istražili svet oko sebe, uključujući i čulo ukusa. Oslanjaju se na poseban mehanizam znan kao Flehmenov odgovor pomoću koga njihov jezik prikuplja feromone u vazduhu. Potom se ti feromoni šalju u njihov vomeronazalni organ, koji služi za prepoznavanje mirisa i seksualnog statusa mačaka. Drugim rečima, oni plaženjem prikupljaju informacije o drugim mačkama. Stoga, ako maca takoreći zaboravi da uvuče jezik, verovatno očitava podatke iz vazduha - poručuje Šodžaj.

Flehmenov odgovor koriste i druge životinje, poput konja, tigrova, žirafa, lavova i nosoroga, između ostalih. One na taj način analiziraju feromone drugih mačaka, naročito ako su to feromoni iz urina. Ali zašto to rade kod kuće, gde možda nema drugih ljubimaca? Odgovor leži u ljudskom ponašanju. Pošto smo toliko oduševljeni prizorom mačke izbačenog jezika, imamo običaj da im u tom trenutku poklanjamo pažnju, da im tepamo, mazimo ih i dajemo im poslastice. Mačke su, samim tim, naučile kako da nas zadovolje, znajući da će im to puno dobra doneti (Cats on Catnip).

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    25. mart 2020. | 19:09

    Mačke se peru lizanje? One nikad ne smrde ko kerovi? Imaju enzime u pljuvačke da sterilisu dlaku i uvek je cista😁

  • Дејан Младеновић

    25. mart 2020. | 17:02

    Каже пословица;" храни пса 3дана и он ће то памтити 3 године...храни мачку 3дана она ће то памтити 3дана"