• 0
 ≫ 

Da li ste primetili da se mace ponekad trljaju glavom o vas? Postoji poseban razlog za to

 ≫ 

Na engleskom jeziku postoji izraz ''headbutt'', koji označava udarac glavom. Isto se koristi i za mačke, samo što one to rade daleko nežnije

  • 0
mačka Foto: www.battersea.org.uk

Zamislite scenu: maca vam skače u krilo i, umesto da se namesti da je mazite, potrlja vaš obraz svojim temenom, a par sekundi kasnije počne da prede. Mace ne rade to samo ljudima, već i nameštaju, a postoji i razlog za ovaj oblik ispoljavanja nežnosti.

Trljanje glavom je čin društvenog povezivanja kod mačaka. Čak i lavovi to rade. Oni se, na primer, trljaju glavom o pripadnike svog čopora radi uspostavljanja dinamičnih porodičnih odnosa i to je znak samopouzadnja i otvorenosti, piše Cats on Catnip.

To je takođe način da mačke razmene mirise. Mirisne žlezde im se nalaze svuda po telu, pa sa svakim trljanjem glave oni, u stvari, stvaraju jedan grupni miris koji nagoveštava blisku povezanost sa drugom jedinkom.

Trljanje glavom, na egleskom ''headbutt'', znak je prijateljskih i bliskih odnosa, ali mačke isto rade i sa nameštajem. Stručnjaci smatraju da mačka na taj način poručuje da joj je određeni komad nameštaja drag. Takođe je moguće i da maca na taj način ostavlja svoj miris. Mačke koriste žlezde na obrazima da obeleže svoju teritoriju, pa, samim tim, i da obaveste druge jedinke šta im pripada.

Mačke se trljaju o ljude iz istih pobuda. Tako ispoljavaju bliskost i ostavljaju svoj miris, jer se onda osećaju bezbednije u vašem prisustvu. Ako je mačka izrazito druželjubiva, trljaće se glavom o svakoga koga upozna, a ponekad to može da bude i način da skrene pažnju na sebe.

Ukoliko primetite da vaša maca ima običaj da se trlja glavom o vas, možete da osmislite nežan i pažljiv način da joj uzvratite. Pratite kako će da odreaguje, mada će najverovatnije da vam uzvrati nežnost.

Video: Ova mačka je toliki namćor da je i boravak na plaži čini mrzovoljnom

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari