• 1
 ≫ 

Sprečite mačku da skače po omiljenom nameštaju: One prosto beže od ovih mirisa, a vi ćete uživati

 ≫ 

Ako istrljate nameštaj korom ovog tropskog voća, možete da budete sigurni da mu vaša maca neće ni prići

  • 1
mačka, cat

Pixabay.com

Mačke imaju veoma osetljivo čulo njuha, pa su u stanju da osete i najslabiji odbojan miris. Takođe, postoje razni mirisi koji su ljudima dragi, ali ne i njima. Na primer, mačke nisu neki ljubitelji parfema, koji su za njih isuviše intezivni.

Ne zaboravite da su vaše mace bliže patosu od vas, pa bi zato bilo preporučljivo da izbegavate primenu sredstava za čišćenje snažnog mirisa. Što se parfema tiče, vodite se prema tome da mačke imaju istančaniji njuh od ljudi, što znači da sve što vi osetite, oni osećaju nekoliko stotina puta jače. Ako imate macu, koristiće vam da saznate kakve sve mirise preziru.

 

Prljava kadica sa posipom

Mace su veliki čistunci, te, stoga, ne trpe prljavu kadicu sa posipom. Ukoliko je ne čistite, počeće da vrše nuždu gde ne bi trebalo.

 

Pokvarena riba

Mačke, kao i ljudi, ne vole miris ribe koja je zrela za bacanje. Nikada nemojte svojoj maci da dajete pokvarenu ili ubuđalu hranu. Sve i da je pojedu, slošiće im se.

 

Pojedino povrće

Nasuprot ljudima, mace ne cene sveži miris voća i povrća. Pogotovo su im odbojni paradajz i crni luk.

mačka, ujed, besna mačka

Pixabay.com

 

Banana je veoma loša ideja

Jako ih odbija miris banane, a mogući razlog je kalijum kojim je ova voćka bogata. Ukoliko želite da ih držite podalje od određenog komada nameštaja, LoveToKnow predlaže da ga istrljate korom od banane.

 

Agrumi

Ni citrus nije omiljen među mačkama. Štaviše, ako naprskate sprej sa notom citrusa na neku površinu, možete biti sigurni da će je mačke zaobilaziti u širokom luku.

 

Sveža nana

U prirodi mačaka je da izbegavaju miris nane. Povrh toga, on iritira njihove receptore njuha i može biti otrovan po njih, ukoliko unesu veliku količinu.

 

Kućna hemija za čišćenje

Pored toga što mogu da se otruju konzumacijom kućne hemije, miris sredstava za čišćenje, uključujući sapune i osveživače vazduha, prejak je za osetljive mačje njuške. Pri čišćenju kadica sa posipom, preporučuje se primena blagih sredstava za čišćenje.

Mačka

Foto: Unsplash.com

 

Ljuta papričica

Mačke nisu ljubitelji začinjene i ljute hrane. Iako mogu da jedu babure i druge blaže sorte paprike, ljute papričice apsolutno izbegavaju.

 

Lavanda

Veliki broj cvetnih mirisa iritira mačji njuh, uključujući i lavandu. U većoj količini, ona može biti otrovna po njih.

 

Druge mačke

Ne smeta im miris poznatih jedinki, već stranaca. Štaviše, miris nepoznate mačke može je motivisati da obeleži svoju teritoriju, a to je miris koji vama neće prijati.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari