• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da rashladite mačku na vrućini: Mnogo vode i leda, četkanja i hlada, čak i maženje vlažnim peškirom

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Našim čupavim kućnim ljubimcima veoma je teško da se rashlade na visokim temperaturama, stoga isprobajte neke od naših predloga

  • 0
Mačka i vrućina Foto: Shutterstock/New Africa

Za vreme letnjih vrućina često nam je veoma teško da se rashladimo i da nam bude prijatno, pored svih sladoleda, klima, kada, bazena i sličnog. Zamislite kako je tek u mačijoj koži prekrivenoj čupavim i debelim krznom, uz podsećanje da mace ne vole da se kvase, pa taj vid rashlađivanja i ne dolazi u obzir.

Kako da rashladimo naše čupave čistunice mačke?

Voda – mačke moraju da ostanu hidrirane kao i ljudi, pogotovo tokom vrućina. Mački redovno menjajte vodu koja treba da bude sveža i koliko-toliko hladna.

Četkanje – zamršena dlaka može dodatno da greje mačku, pa je redovno češljajte kako bi joj koža slobodno disala.

Hlad i ventilacija – prostor u kome mačka boravi mora da bude dobro rashlađen što možete da postignete spuštanjem roletni, navlačenjem zavesa, uključivanjem ventilatora i klime, ali povedite računa da klima i ventilator ne duvaju direktno u mačku, pogotovo ako je nežnog zdravlja

Maženje vlažnim peškirom – možda zvuči čudno, ali možete nakvasiti peškir hladnom vodom i njime maziti mačku da biste je rashladili. Postoji mogućnost da se ovo neće svideti mački, ali vredi pokušati.

Igranje sa ledom – kako je mačke lako oduševiti svime što se pomera, migolji i klizi, kockice leda mogu biti praa zabava za njih. Kockice leda spustite na pod i pokažite ih mački koja će rado početi da ih gurka po stanu i time hladiti šape. Povedite računa da mačka ne liže led, pa ako vidite da ona to radi, nemojte joj davati led neko vreme.

Flašica hladne vode – takođe dobra ideja, kako za igru, tako i za spavanje. Ukoliko ne želite da kockicama leda kvasite pod, možete zalediti flašicu vode preko noći i sutradan je dati mački da se igra, ili je postavite, umotanu u peškir, na mesto gde spava. Videćete ubrzo da li joj odgovara da se obmota oko nje i da se tako rashlađuje.

Šišanje mačke – ukoliko mislite da je prikladno i uz preporuku veterinara, povedite mačku grumeru na šišanje kako bi lakše podnela vrućinu.

Ako vaša mačka boravi u dvorištu, postarajte se da uvek ima hlad i hladnu vodu, a u najtočlijem delu dana je uvedite u kuću.

Nadamo se da će ovi saveti biti korisni u "preživljavanju" ovog vrelog perioda, kao i da će doneti dodatnu zabavu sa vašim ljubimcem.

(Apetit.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ono kada se plašiš grmljavine, ali imaš pravog prijatelja da te čuva: Mačka teši psa dok oluja seva

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari