• 0
 ≫ 

Mačka i buve: Kućne "mućke" za uklanjanje parazita

 ≫ 

Komercijalna sredstva protiv buva mogu se nabaviti i u najmanjem pet šopu. Da li ste razmišljali da se protiv ovih napasti borite bez hemije?

  • 0
Borba protiv buva kod mačaka Foto: Pixabay

Buve su dosadni stanari mačijeg krzna i neprijatan deo vlasnikovog života.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca čak i pri spomenu reči “buva” odmah se sjure u prvi pet šop kako bi nabavili sprej, puder ili ogrlicu protiv ovih parazita.

Ipak, postoje i druga rešenja za uklanjanje dosadnih i upornih buva.

Komercijalni lekovi i tretmani pre ili kasnije eliminišu nezvane stanare mačijeg krzna.

Ukoliko ste pristalica “uradi sam” varijante, pre nego što prionete na “homemejd” tretmane, posavetujte se sa veterinarom u vezi sa učestalošću korišćenja prirodnih sredstava.

Kedrovina

Borba protiv buva kod mačaka Foto: Pixabay

Buve ne vole miris kedovine. Činjenica je da ga ne vole ni mačke, ali ako vam je cilj da odstranite buve sa njenog krzna, ne brinite: mačka će se mrštiti, ali će preživeti ovaj miris. Oko mačije postelje i posude sa posipom nanesite sprej sa mirisom kedra ili mačiju dlaku ili ogrlicu naprskajte kedrovim, netoksičnim eteričnim uljem.

Limun

Borba protiv buva kod mačaka Foto: Pixabay

Jedan od najefikasnijih prirodnih ubica buva je limunska kiselina.

Dlaku vaše mačke naprskajte rastvorom koji ćete napraviti od prokuvanog limuna. Par plodova limuna iseckajte na manje komade, prokuvajte i ostavite da odstoje nekoliko sati, a potom procedite. Sipajte u bocu sa raspršivačem i nežno nanesite na mačije krzno. Vodite računa da rastvor ne kapne u oči mačke. Ponavljajte ovaj tretman dok buve ne nestanu.

Ako vaša mačka ne voli vodu i kvašenje, u rastvor umočite češalj kako biste naneli limunsku tečnost na mačiju dlaku. Ukoliko ste zabrinuti zbog preostalih buva ili njihovih jaja, dodajte šolju limunovog soka u vodu kojom perete mačije stvari (za spavanje, igru i slično). Na taj način možete se rešiti preostalih buva.

Začini

Borba protiv buva kod mačaka Foto: Pixabay

Jedan od najlakših tretmana mačke zaražene buvama je korišćenje začina koje čuvate u kuhinji. Prirodno jedinjenje karvakrol iz ulja divljeg origana može biti veoma efikasno u uklanjanju buva: pomešajte kašičicu ulja origana sa tri kašičice maslinovog ulja i nanesite male količine rastvora na područja gde se buve gomilaju (uši mačke, stomak, rep i vrat).

Buve ne podnose ni ruzmarin; usitnite listiće i pospite na mesta gde mačka voli da leži.

Borba protiv buva kod mačaka Foto: Pixabay

Ako se mačka joguni zbog primene lokalnih tretmana, umešajte malu količinu (manje od kašičice) kima u njenu hranu. Začin će učiniti da koža vaše mačke poprimi miris koji buvama smeta.

Ukoliko u kuhinji nemate nijedan od navedenih začina, malo kuhinjske soli može odraditi posao, jer dehidrira i ubija buve i njihova jaja. Možete naneti rastvor soli i na tepihe i druge površine u domu.

Začini su alternativa belom luku u prahu koji je u velikim dozama toksičan za mačke.

Jabukovo sirće

Borba protiv buva kod mačaka Foto: Pixabay

Još jedan proizvod koji je gotovo obavezan u svačijoj kuhinji, a buve ga ne podnose. Sirće od jabuke neće usmrtititi buve, ali će ih naterati da napuste mačije krzno. Pomešajte jabukovo sirće sa vodom u razmeri 2:1 i time poprskajte krzno mačke. Buve mogu biti tvrdoglave, pa ćete možda morati nekoliko puta da ih “ganjate” sirćetom dok ih se sasvim ne rešite.

Sve površine sa kojima mačka dolazi u dodir, posebno njene stvari, dobro operite i dezinfikujte, ili ih zamenite novim kako biste bili sigurni da buve više neće mučiti vašu kućnu ljubimicu i vas.

Tečnost za sudove

Borba protiv buva kod mačaka Foto: Pixabay

Verovali ili ne, i najnežnije formule deterdženta za sudove pokazale efikasnim u borbi protiv buva. Ova tečnost, čak i ako se razblaži vodom, razbija egzoskelet buva i ubija ih za nekoliko minuta. Diskutabilno je samo koliko tečnost može biti toksična za mačku koja često liže krzno, pa bi primenu ovakvog tretmana ipak trebalo izbegavati. Toplom vodom razblaženu tečnost za sudove sipajte u plitku posudu i stavite blizu izvora svetlosti. Ona će privući buve koje će se udaviti u tečnosti.

Lavanda i kamilica

Borba protiv buva kod mačaka Foto: Pixabay

Kožu mačke koju su napale buve ćete umiriti mešavinom arome lavande i kamilice. Mačka ne voli lavandu, ali joj biljka neće naškoditi. Ostavite svežu lavandu da se natopi u vodi preko noći, procedite tečnost i poprskajte je na mačije krzno (nema potrebe da ispirate). I čaj od kamilice umiruje kožu mačke koju buve iritiraju ujedima. Pripremite izvesnu količinu čaja od kamilice, procedite i nanesite na mačiju dlaku. I lavandu i kamilicu možete nanositi više puta dnevno na krzno mačke.

Video: Najdeblji i najslađi mačor na svetu: Živi na leđima, jer kad jednom legne, teško se vraća u normalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari