• 0
 ≫ 

Mačije krzno: Zašto se neke mace stalno “presvlače”, dok druge to rade samo u proleće i jesen?

 ≫ 

Pravilo da se sezonski linjaju nije primenjivo na sve mačke, jer se dlake nekih rasa u domu gomilaju svakodnevno i bukvalno izluđuju vlasnika

  • 0
Mačke i linjanje Foto: Shutterstock

Mačije krzno je nešto zaista neodoljivo! I nije važno da li je od kratke dlake, čupavo ili dugodlako, ono uvek je prijatno za maženje.

Neverovatna je i člinjenica da čak i jednobojno krzno nije “dosadno”, a priroda se postarala da mačkama podari najzanimljivije boje i šare.

Česta asocijacija vezana za mačke jeste grumen dlaka koje one s vremena na vreme iskašljavaju, a svaki vlasnik savetuje da ne nosite crnu odeću kad ste sa umiljatim čupavcem.

Mačke i linjanje Foto: Shutterstock

Neki vlasnicima čini se da mačke nikad ne prestaju da se linjaju, piše Apetit.rs.

Kada se mačke linjaju?

Mačija dlaka ima veoma važnu ulogu i, između ostalog, služi kao zaštita kože od prljavštine i hladnoće. Ona, u najvećoj meri, opada sezonski, najčešće dva puta godišnje, na jesen i u proleće. Sezonsko linjanje se najbolje odražava na mačkama koje žive napolju, a prirodno osvetljenje je veoma važan faktor u razvoju novih dlaka. Sunčeva svetlost je pokretač hormona koji regulišu rast i opadanje dlake.

Prilikom jesenjeg linjanja, stara dlaka opada kako bi mačke dobile novo i obnovljeno krzno koje će ih grejati tokom zime. Dlaka najbrže raste po završetku sezone linjanja, pri čemu je njen rast nakon jeseni neznatno brži u odnosu na post-prolećno doba.

Od čega zavisi linjanje?

Mačke i linjanje Foto: Pixabay

Kod kratkodlakih mačaka, opadanje dlake je drugačije u odnosu na isti proces kod dugodlakih mačaka. Iako su ove otmene životinje vrlo pedantne i vode računa o svojoj čistoći, uslovi u kojima žive znatno utiču na kvalitet dlake, posebno ako uporedimo krzno mačke koja živi na ulici sa krznom brižljivo negovane mačke.

I ishrana ima važan uticaj na kvalitet dlake. Sve ovo su razlozi zbog kojih je moguće da se mačka linja manje ili više u odnosu na drugu macu potpuno iste rase.

"Mesečni" rast dlake

Mačke i linjanje Foto: Pixabay

Duga i kratka dlaka ne rastu istom brzinom, niti im je rast isti na svim delovima tela. Uopšteno, prosek rasta je od 0.25 do 0.3 mm dnevno što je oko 9 mm mesečno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari