• 5
 ≫ 

Može da stvori brojne komplikacije: 6 razloga zbog kojih je sečenje mačjih kandži mnogo loša ideja

 ≫ 

Ova procedura je u mnogim zemljama zabranjena zbog svoje okrutnosti, a posle nje vaš ljubimac neće biti onaj stari

  • 5
mačka, kandže Pixabay.com

Vlasnici mačaka koji žele da se zaštite od ogrebotina misle da je uklanjanje noktiju njihovih ljubimaca bezbolan i jednostavan proces, ali on zapravo može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ovaj postupak je zabranjen u mnogim zemljama, jer se smatra okrutnim, piše BrightSide, a evo šta treba da znate ukoliko vam ikad padne na pamet da bi bilo bolje da vaš krzneni ljubimac nema nokte.

1) To je kao da mački uklanjate prste

Mačje kandže nisu kao ljudski nokti, pa se ne mogu ni tretirati tako. Kandže su sastavni deo poslednje kosti u njihovim prstima, pa uklanjanje kandži podrazumeva i amputaciju kosti sa svim ligamentima i tetivama. To je isto kao kad bi nama odsekli poslednji zglob prsta.

2) Mačka je u bolovima

Iako je ovo rutinski postupak u mnogim zemljama, studije su ustanovila da se kod 20 do 50 odsto mačaka kojima su odstranjene kandže javljaju komplikacije posle procedure. Mačke trpe veliki bol, krvare, imaju oštećenje nerava, a sklone su i infekcijama. Osim toga, bol zglobova može da postane hroničan problem, jer uklanjanje kandži utiče na ravnotežu i snagu mišića.

Mačka Mace grebu od osme nedelje života Foto: Pixabay.com

3) Ozbiljni problemi u ponašanju

Mačkama je grebanje u prirodi. One to rade od osme nedelje života kako bi obeležile teritoriju, oslobodile se mrtvih prevlaka sa noktiju i kako bi protegle mišiće. Kada ostanu bez kandži, preživljavaju emocionalni stres jer više ne mogu da grebu. Zbog toga mačka može da postane agresivnija i sklonija ujedanju, što loše utiče na njenu interakciju sa drugim mačkama.

4) Mišići im postaju slabiji

Odsecanje kandži oduzima mačkama sposobnost protezanja mišića. Ovo negativno utiče na snagu mišića ramena i nogu i može da dovede do atrofije mišića. Osim toga, ova procedura utiče na način na koji mačke hodaju, pa im je većinu vremena nelagodno u sopstvenoj koži, što kvari njihovo držanje.

5) Narušen im je osećaj za ravnotežu

Uklanjanje kandži negativno utiče na ravnotežu mačke. One se oslanjanju na svoje kandže kako bi održale stabilnost kada hodaju ili skaču, ali ako kandži nema, mačke moraju da nađu drugi način da se kreću, a da se ne osećaju nelagodno. Zbog toga je povećan rizik od povrede tokom skokova ili padova, što naše krznene prijatelje još više unesrećuje.

6) Postaju bespomoćna bića

Veterinari savetuju vlasnike koji su svojim mačkama odsekli nokte da ih ne puštaju napolje, jer one neće biti u stanju da se odbrane od bilo kakve opasnosti niti da pobegnu od nje, jer ne mogu da se penju. Mačka postaje ranjiva i ostaje bez koncepta samoodbrane.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    3. februar 2020. | 18:38

    To sto ste pisali odnosi se na trajno otklanjanje noktiju kod mačaka kao i kod kerova otklanjanje glasnih žica da nelaju? Mačka koja neide napolje treba da ima stalak da oštri prednje sape a kod zadnjih treba specijalni makazama odseci samo vrh nokta? Inace se vidi gde počinje zivac? A maci je olakšan život jer nemoraju dugi nokti da udaraju po laminatu ili parketu što može izazvati druge probleme? Hvala ako objavite moj komentar i edikujete druge ljubitelje maca.

  • Ja

    3. februar 2020. | 02:35

    Ne razumem ljude koji imaju kućne ljubimce a ne znaju osnovne stvari o njima. Ko jos seče nokte mačkama?! Užas! Ovo sve što piše u članku je potpuno tačno, a osim toga mački možete oštetiti nerve jer se oni protežu skoro do samog vrha kandže.

  • Dijana

    2. februar 2020. | 23:18

    Izvini Doli necu vise 😗