• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuvani kukuruz kao poslastica za mačke: Ako baš želite da počastite ljubimicu, biće joj dovoljna dva-tri zrna

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačku možete da obradujete sa par zrna ove obarene žitarice, bez dodavanja soli, putera i začina

  • 0
Mačka i kukuruz Foto: Shutterstock/Alexey Chernitevich

Mačke su prirodni lovci koji bi, kada bi bili prepušteni sami sebi, izabrali meso kao primarni izvor hrane, a ne biljne namirnice, kakva je i kukuruz. Ali, neke kućne mačke povremeno skrenu sa "mesožderskog jelovnika" i gricnu podosta ukusnih zalogaja sa ljudske trpeze.

Da li u te povremene slatke zalogaje spada i kukuruz?

Kukuruz u komercijalnoj hrani za mačke

Možda ste primetili na ambalaži industrijske hrane za mačke da je jedan od sastojaka i kukuruz: on se prerađuje da bi bio lakše svarljiv i da bi obezbedio hranljive materije za mačku. To je siguran izvor ugljenih hidrata, esencijalnih masnih kiselina poput linolne kiseline, pa čak i proteina. Pretpostavka da je kukuruz (ili žitarice) u hrani za mačke loš izbor namirnice nije utemeljena u naučnim istraživanjima.

Mački je potrebna ishrana zasnovana na mesu i ne treba joj nametati vegansku ishranu. Kad je reč o kukuruzu, on može biti povremena poslastica, ne i glavni sastojak obroka. Mačka je oduvek bila (i ostaće) mesojed što znači da joj je potrebna proteinska - mesna ishrana iz koje dobija osnovne hranljive materije, a najvažnija je taurin.

Mačka i kukuruz Foto: Shutterstock/Iv_Khomich

Da li mački treba davati kukuruz i u kojoj količini

Pošto je mačka mesojed, kukuruz nije prikladna namirnica za svaki dan, čak i u vidu poslastice. Veća je verovatnoća da će kukuruz uključen u komercijalnu ishranu biti korisniji nego kukuruz koji kuvate kod kuće.

Ako ipak želite da date mački skuvani kukuruz kao poslasticu, ograničite količinu na nekoliko zrna. Nemojte dodavati so, puter ili začine koji nepovoljno utiču na zdravlje mačke koja pati od gojaznosti, dijabetesa i alergije na hranu.

Mačka ne sme da jede klip i opnu kukuruza, jer oni mogu dovesti do gastrointestinalne blokade, a samim tim i do hitne operacije.

Mačka i kukuruz Foto: Shutterstock/Grizanda

Kojim rizicima je izložena mačka koja jede kukuruz

Iako se većini mačaka neće desiti ništa spektakularno ako pojedu par zrna kukuruza, postoje određeni rizici, u vidu povraćanja, dijareje i gastrointestinalnih zastoja, razvoja alergije na kukuruz, pojave gojaznosti, trovanja (ako se kukuruz začini belim lukom i sličnim zabranjenim dodacima) i pogoršanja hroničnih tegoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 1, 2, 3... Počni da jedeš! Mačka se pokvarila, pa kao psi, sluša po komandi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari