• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dinja u ishrani mačke: U većini slučajeva ne stvara tegobe, pripazite na količinu, koru i semenke

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačke su mesojedi kojima ne treba voće i povrće, ali se mnogi vlasnici pitaju da li u vrelim danima mogu dati ljubimcu komad ove voćke

  • 0
Mačka i dinja Foto: Shutterstock/Guajillo studio

Slatka i osvežavajuća, dinja je s razlogom omiljeno letnje voće koje je, slično kao i lubenica, niskokalorično, ima visok sadržaj vode i vlakana i puno je hranljivih materija.

Dinja je vrhunska namirnica u ljudskoj ishrani u vrelim letnjim danima. A šta je sa mačkama: da li i one mogu da gricnu malo ovog voća kako bi se rashladile i dobile mnogo korisnih vitamina i minerala koji se nalaze u njoj?

Da li je dinja bezbedna za mačiji stomak? Uopšteno, mačka može da pojede komad dinje, ali je umerenost ključna.

Kao i sa bilo kojom novom namirnicom ili vrstom hrane koju uvodite u mačiji jelovnik, pre nego što odlučite da maci ponudite dinju konsultujte se sa veterinarom. Uvek mački pripremite par manjih komada nove namirnice - u ovom slučaju dinje - kako biste mogli da pratite reakciju ili bilo kakve indikacije (najčešće alergijske) koje ukazuju na netoleranciju (dijareja i slično).

Zdravstvene prednosti dinje za mačke

Dinja je odličan izvor dijetetskih vlakana, folata, vitamina B6, A i C, niacina i kalijuma, a istovremeno ima malo kalorija i bogata je vodom. Vitamini A i C u dinji su odlični antioksidansi koji mogu da uspore proces starenja mačke i obnavljaju ćelije, a sem toga smanjuju rizik od određenih bolesti. Visok sadržaj vode i vlakana u dinji će olakšati varenje i sprečiti zatvor i dehidraciju.

Mačka i dinja Foto: Shutterstock/successo images

Može li dinja da bude opasna za mačku

Problem sa mnogim vrstama voća, uključujući dinju je to što ima mnogo fruktoze (voćnog šećera). Iako je to prirodan šećer i dobar je u ishrani ljudi, on se ne preporučuje u ishrani mačke, jer može da izazove gojenje i da pogorša zdravstvene probleme, poput dijabetesa. Vlasnici mačaka koje već pate od ovog zdravstvenog problema treba da budite posebno oprezni kada hrane mačku dinjom.

Dinja sadrži i koru: ako je mačka pojede, može imati gastrointestinalne smetnje i tegobe u varenju. Čvrsta, vlaknasta kora dinje može biti opasna u pogledu gušenja i ujedno je skladište štetnih bakterija, a može da sadrži tragove pesticida. Iako su semenke dinje bezopasne, i one se mogu zaglaviti u grlu mačke.

Ako mačka posle konzumiranja dinje reaguje poremećajima gastrointestinalnog trakta, u vidu povraćanja, letargije ili nedostatka apetita, odvedite je na pregled.

Ukoliko mačka ne pokaže loše reakcije posle "probe" dinje, može je dobiti kao poslasticu, u maloj količini: operite dinju, uklonite semenke i koru i isecite na male kriške.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pila vodu iz sudopere kada je došlo do nezgode: Mačka zapalila sopstveni rep

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari