• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Aditiv E407 u hrani za mačke: Da li je sastojak crvenih morskih algi bezbedan po zdravlje kućnih ljubimaca

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Paradoks je što stručnjaci za ishranu životinja i Svetska zdravstvena organizacija odobravaju karagenan u hrani za životinje sve dok se eventualno ne otkriju njegovi negativni efekti po zdravlje

  • 0
Mačija hrana Foto: Shutterstock/Nils Jacobi

Veštačke boje, arome i drugi sintetički aditivi za hranu mogu da naškode zdravlju čoveka, a šta mislite kako utiču na sveukpno zdravlje vaše mačke? Međutim, važno je napraviti razliku između činjenica i fikcije kada donosite odluku o tome koju ćete hranu kupiti vašoj mački i na osnovu kojih sastojaka ćete napraviti taj izbor.

Karagenan se često pojavljuje na listi sastojaka mačije hrane koje treba izbegavati.

Ali, da li je ovaj aditiv zaista toliko loš? Nepovoljno mišljenje o ovom dodatku za mačiju hranu vlasnici kućnih ljubimaca uglavnom zasnivaju na zastarelim dokazima, koje podržavaju i pojedini stručnjaci koji se bave ishranom mačaka.

Uloga karagenana u hrani za mačke

Karagenan je uobičajen aditiv koji se ubacuje u hranu za ljude, ali i za kućne ljubimce: on zgušnjava, stabilizuje i poboljšava izgled, ukus i stabilnost proizvoda i sprečava odvajanje sastojaka.

U ljudskoj hrani, karagenan se nalazi u sladoledu, jogurtu, pa čak i sojinom mleku i koristi se kao emulgator u proizvodima za ličnu negu poput paste za zube, tečnih sapuna i proizvoda za kosu.

U hrani za kućne ljubimce, karagenan se koristi u proizvodima sa visokom vlagom, kao što je konzervirana hrana za mačke.

Iako zvuči kao hemijski aditiv, karagenan se dobija iz crvenih morskih algi, ali se na etiketama hrane za kućne ljubimce pojavljuje kao biljna guma, biljni želatin ili ekstrakt crvene morske alge.

Mačija hrana Foto: Shutterstock/Maryiak

Šta internet piše o karagenanu

Brzom pretragom o karagenanu na internetu ćete dobiti zbunjujuće informacije od kojih se najekstremnije povezuju sa lošim imunološkim reakcijama, upalama i problemima sa varenjem, a neki ga čak nazivaju kancerogenim sastojkom. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) i brojna regulatorna tela širom sveta tvrde da je karagenan bezbedan aditiv za hranu.

Dakle, šta je istina?

Rezultati ranih studija o karagenanu koji nije korišćen u hrani za kućne ljubimce kažu da postoje dve vrste ove materije: nerazgrađeni karagenan (prikladan za hranu) i degradirani karagenan. Kad se karagenan podvrgne ekstremnoj toploti i kiselini u laboratoriji, on se razgrađuje u sintetičku supstancu poligenan koja se može apsorbovati u crevima, ali izaziva gastrointestinalnu upalu, imunološke reakcije i probleme sa varenjem.

Iako se u novije doba podržava bezbednost karagenana, postoje oni koji ga smatraju opasnim, jer navodno doprinosi bolestima srca, Alchajmerovoj bolesti i razvoju kancera.

Mačija hrana Foto: Shutterstock/veera

Trenutno naučno mišljenje o karagenanu

Mišljenje koje zastupa većina naučnika je da je čisti karagenan bezbedan aditiv za hranu. FDA uključuje karagenan na listu “generalno priznatih kao bezbednih” aditiva za ljudsku hranu, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) odobrile su njegovu upotrebu u hrani za životinje.

Iako je naučna javnost podeljena u vezi sa karagenanom, činjenica je da nema definitivnih podataka o dugoročnoj bezbednosti ili dobrim efektima karagenana, a dokazi o bezbednosti karagenana su neubedljivi. Neke studije ukazuju na potencijalnu štetu od prisustva karagenana u mačijoj hrani, a druge tvrde da je bezbedan za konzumiranje.

Ukoliko se u budućim studijama ne otkriju ozbiljni negativni efekti karagenana, treba ga smatrati bezbednim. Ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju bilo kakvu zabrinutost u vezi sa karagenanom u hrani koja se daje mačkama, tako da nema potrebe da se on izbegava. Proizvođači hrane za kućne ljubimce koji ne koriste karagenan, mogu koristiti alternativne sastojke za zgušnjavanje ili emulgovanje svojih proizvoda: najčešće alternative su polisaharidni hidrokoloidi biljnog porekla - guar guma ili natrijum alginat.

Alternative životinjskog porekla kao što su životinjska plazma ili želatin mogu biti prikladnije za mačke. Želatin je sličan karagenanu u pogledu teksture, stabilnosti i svrhe, ali je 100 posto protein - lakše se vari i povećava nutritivnu vrednost hrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari