• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je so neophodna mačkama: U maloj količini prijatelj, ali i ozbiljan toksin ako se pretera sa unosom

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

So je neophodna mačkama, jer reguliše hidrataciju i nivo elektrolita u telu, ali ako pojedu veću količinu, nastaju ozbiljne zdravstvene komplikacije

  • 0
Mačka Foto: Pixabay//sweetlouise

So je široko korišćena namirnica u ljudskoj ishrani i može se nabaviti u mnogim oblicima. Postoji više od 10 vrsta soli među koje se ubraja najpoznatija sitna, jodirana kuhinjska so, zatim morska so, kalijumova so, himalajske roze i crna so, košer so...

So je poznati konzervans za hranu, jer bakterije ne mogu da se razmnožavaju u velikoj količini soli.

Ljudima je potrebna mala količina soli koja utiče na provođenje nervnih impulsa, skupljanje i opuštanje mišića i ravnotežu vode i minerala u telu.

So je uobičajena u ljudskoj ishrani, pa zašto ista količina ne bi bila potrebna i u ishrani mačaka?

Prevelika količina soli ne treba da bude zastupljena u ishrani mačaka: mačiji sistem za varenje ne može da podnese veliku količinu soli koja izaziva širok spektar tegoba i zdravstvenih problema.

Zašto je so štetna za mačke

Kao i ljudima, so je neophodna mačkama i unutrašnjim funkcijama njihovih tela. So pomaže u regulisanju hidratacije i nivoa elektrolita, ali ako mačka unese veću količinu soli, nastaju ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Previše soli uklanja vlagu iz tela i može izazvati dehidraciju, a javljaju se i drugi simptomi kao što su povraćanje, dijareja i otkazivanje bubrega. Oštećenje organa može nastati i u slučaju deficita soli, kao i ako unese veću količinu soli od dozvoljene. Stoga sprečite komplikacije tako što ćete onemogućiti da mačka unese u telo više soli nego što joj je neophodno.

Simptomi trovanja solju

Ako je mačka konzumirala prekomernu količinu soli, može doći do trovanja. Klinički znaci trovanja solju su: povraćanje, smanjen apetit, dijareja, prekomerno mokrenje, dehidracija, letargija, drhtavica, napadi, a u teškim slučajevima može doći do uginuća. Uz hitnu medicinsku pomoć, mačka ima veće šanse da preživi trovanje solju.

Mačka Foto: Pixabay/films42

Lečenje trovanja solju

Ako posumnjate da je mačka pojela veću količinu soli, odmah je odnesite veterinaru kako bi momentalno dobila pomoć. Primarni tretman za trovanje solju kod mačaka je brzo smanjenje količine soli u telu. Veterinar će mački dati intravenozno tečnost kako bi pomogao u razblaženju natrijuma u ​​krvi i balansiranju nivoa elektrolita. Drugi tretmani mogu uključivati medikamente za smanjenje gastrointestinalnog stresa.

Mačka mora da bude hidrirana kako bie izbacila iz tela višak natrijuma. Ako je trovanje solju ozbiljno, veterinar može preporučiti hospitalizaciju mačke, uz intenzivnu negu. Cilj tretmana je smanjenje količine soli u telu, uspostavljanje ravnoteže elektrolita i rehidratacija mačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari