• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Može li mačka ponekad da pojede industrijsku bebi kašicu i koliko je ona bezbedna za njen stomak?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ponestalo vam je mačije hrane? Imate veteranku sa problematičnim zubima ili je vašoj maci dojadila jednolična hrana? Pokušajte da je zainteresujete minimalnom količinom gotove bebi hrane na bazi mesa

  • 2
Mačka i hrana za bebe Foto: Pixabay

U kući vam je ponestalo hrane za mačku, a pet šopovi ne rade?

Vlasnik ste starije ili bolesne mačke kojoj je dosadila uobičajena hrana i odbija da jede?

Imate bebu i police u kuhinji su vam pune gotovih kašica?

Eto kratkoročnog rešenja za mačiji obrok!

Može li se mački ponuditi industrijska bebi hrana?

Mačka i hrana za bebe Foto: Pixabay

Mogu li mačke da jedu hranu za bebe?

Mačke mogu da pojedu minimalnu količinu gotove hrane za bebe koja je na bazi mesa.

Pre nego što je ponudite mački, pročitajte podatke sa etikete i uverite se da su sastojci bezbedni. Kašičica mesne hrane za bebe vašoj maci dobro će doži kao poslastica.

Međutim, veliki broj mačaka pati od gojaznosti, pa veža količina hrane za bebe ne dolazi u obzir. Neki mesni bebi-obroci liče na paštete koje mace obožavaju. zato nemojte biti slabi na svoju ljubimicu i ponuditi joj celu teglicu bebi hrane.

Komercijalna hrana za mačke je obogaćena izbalansiranim esencijalnim aminokiselinama, proteinima, vitaminima i mineralima, jer su macama potrebne određene količine tiamina i taurina. Hrana za bebe nema dovoljno ovih aminokiselina i hranljivih materija.

Mačka i hrana za bebe Foto: Pixabay

U kojim slučajevima možete ponuditi maci gotovu bebi hranu?

Mački će prijati malo gotove bebi kašice ako je bole zubi, ima tegobe u ustima i teško jede, ukoliko pati od bolesti jetre, kancera ili nema apetit, u slučaju stomačnih problema, a starijim macama bebi hrana može obogatiti uobičajen obrok.

Hrana za bebe zahteva minimalno žvakanje i ima visok sadržaj vlage koji pomaže varenju, što je slično vlažnosti sirove hrane koju mačka jede u divljini.

Teglice sa bebi hranom su hermetički zatvorene, pa ne morate brinuti o bakterijama.

Hrana za bebe na bazi mesa bez aditiva, začina ili toksičnih sastojaka uglavnom je bezbedna za mačke, u kratkom periodu, dok se ponovo ne uspostavi dotadašnji režim ishrane.

Nemojte davati hranu koja sadrži pirinač, slatki krompir, šargarepu ili voćni sok. Ograničite i kašice sa suvim grožđem, mlečnim proizvodima, belim i crnim lukom, čokoladom... Čak i mešavine povrća imaju previše vlakana koji mogu da iritiraju mačiji želudac. Pojedine kašice sadrže limunov sok koji može biti prekiseo za macin stomak

Mačka i hrana za bebe Foto: Pixabay

Koju količinu bebi hrane mačka može da pojede?

Ako mački dajete bebi hranu kao poslasticu, kašika-dve neće napraviti problem.

Kad maci prvi put dajete bebi hranu, na prst stavite malu količinu kaše i dajte joj da proba. Bebi hranu umešajte u uobičajen mačiji obrok, kako biste mu izmenili ukus i podstakli macu da jede. Dodajte i malo kuvanog jajeta, pahuljica od tunjevine ili pileću čorbicu. Ako mačka i dalje odbija da jede, vodite je veterinaru!

Mačka i hrana za bebe Foto: Pixabay

Koja je najbolja bebi hrana za mačku?

Pojedine vrste hrane za bebe su dobra opcija za bolesne ili starije mace. Obično su to kaše na bazi mlevene žuretine i ćureće čorbice, mlevene piletine i pileće čorbe, vode i kukuruznog skroba, govedine i goveđe čorbe bez dodatih aroma, belog i crnog luka i začina

Ako mačka odbija hranu za bebe, ili ste zabrinuti zbog količine metala ili manjka aminokiselina u njoj, postoje alternative.

Ponudite pahuljice od tunjevine ili u hranu dodajte malo kuvane piletine. Ako ima problem sa žvakanjem ili gutanjem, napravite joj pire od barene piletine i pilećeg bujona. Nekoliko doza specijalno formulisanog mleka za mačiće ili vlažne hrane za male mačke može biti od velike pomoći. Ono ne sadrži laktozu, obogaćeno je vitaminima i mineralima i spada u najblaže namirnice za osetljiv mačiji stomak.

Davanje hrane za bebe mački dolazi u obzir sve dok mačka ne povrati snagu i apetit i ponovo uspostavi stari režim hranjenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    2. avgust 2023. | 10:52

    Mogu da jedu sve i svasta i da im nista nije. Verovali ili ne, moj pas je ziveo preko 30 godina., pre par dana je preminuo. Jeo je sve sto i mi,u dvoristu je bio ceo zivot, imao je svu slobodu,srecan pas. Te rase je zivotni vek od 8-11god.,a on je ziveo toliko dugo. Mozda je bio i najstariji pas na svetu.

  • Z

    2. avgust 2023. | 10:07

    Moja mačka jede svašta i ništa joj nije ,evo je već 10 godina sa nama!