• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko dugo kućna mačka može da izdrži bez hrane?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bez adekvatne ishrane, mačije telo počinje da razlaže sopstvene rezerve mišića i masti za energiju što izaziva oštećenje organa, dovodi do slabosti i često završava uginućem

 • 5
Koliko dugo mačka može bez hrane

Foto: Pexels/Daniela Constantini

Kućne mačke su poznate po nezavisnosti, ali kada je hrana u pitanju, potrebna im je naša pomoć.

Svi vlasnici kućnih ljubimaca ponekad imaju hitne slučajeve zbog kojih moraju da odu iz doma.

Da li ste i vi među njima i znate li koliko dugo mačka može izdržati bez hrane?

Poznavanje odgovora na pitanje "koliko dugo mačka može da izdrži bez hrane“ je od suštinskog značaja za održavanje macinog zdravlja.

Koliko dugo mačka može da izdrži bez hrane?

Nažalost, kućne mačke ne mogu dugo da prežive same bez hrane i vode. Njima su potrebni redovni obroci kako bi ostale zdrave. One su mesojedi, što znači da su im potrebni proteini na bazi mesa. Bez adekvatne ishrane, mačije telo će početi da razlaže sopstvene rezerve mišića i masti za energiju, što može dovesti do oštećenja organa, slabosti i na kraju uginuća.

Uopšteno govoreći, mačke mogu da prežive do dve nedelje bez hrane, ali će već posle prvih nekoliko dana imati zdravstvene probleme. Osim gubitka težine, izvesno je otkazivanje bubrega i jetre, problemi sa digestivnim sistemom i još mnogo toga.

Zbog toga je potrebno da imate osobu koja će povremeno proveravati vašeg ljubimca dok ste odsutni. Mačka mora imati dovoljno vode za piće u svakom trenutku. Obavezno joj ostavite suvu ili vlažnu hranu u konzervi u slučaju da ogladni između poseta.

Razmislite o dodavanju visokokaloričnih poslastica poput vode od tunjevine ili lososovog ulja u njene dnevne obroke. Ovi dodaci sadrže esencijalne masne kiseline koje su neophodne za dobro zdravlje mačke.

Ako maca dobija neku terapiju, pobrinite se da lekove dobija po redovnom rasporedu.

Kad planirate da ostavite mačku samu na par dana, unapred pripremite zalihe da se osoba koja mačku bude posećivala ne bi izlagala dodatnim obavezama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivica

  28. mart 2023. | 17:24

  Verujte mi u aprilu mačka sijamska puni 13g i na svaka 2h jede dali vlažnu hranu(wiskas u želeu 100g) i granule(wiskas piletina) i dan i noć svaka 2h.Da li ima još neko da tako mačka ždere?

  6
  0

  Podelite komentar

 • Goca

  28. mart 2023. | 22:40

  Moj Žuća ima leti tri obroka od po 20 gr granula. U šest, u dva popodne i u deset uveče. Zimi dobije užinu između doručka i ručka, jer je gladan pa traži. Ima 6,8 kg na metar dužine kad se meri od repa do vrha šapa, kad legne i izduži se. Našu hranu ne jede, osim jogurta.

  1
  0

  Podelite komentar