• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukusni keksi sa sirom ili piletinom: Poslastice zbog kojih će mačka tražiti "repete"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pečenje biskvita za macu nikad nije bilo brže i jednostavnije, a najvažnije je što tačno znate šta je u njima i možete napraviti desetine sirnih, mesnih i ribljih varijanti

  • 1
Pečeni mačiji keksići Foto: Shutterstock

Mnogi vlasnici mačaka smatraju da su domaće poslastice za njihove ljubimce bolja opcija od kupovine gotovih proizvoda.

Pečenje keksa za mačku je zabavno, znate šta ste stavili unutra i recept uvek možete prilagoditi mački, koliko god ona bila izbirljiva.

Kako se pravi keks za mačke?

Pre svega, odaberite recepte koji ne sadrže mlečne proizvode poput putera ili sira, jer mačke ne tolerišu laktozu.

U principu, jedva da postoje razlike između pečenih kolača za mačke i onih koji su namenjeni ljudima.

Ipak, domaće poslastice za mačke su uglavnom slane. Umesto šećera ili orašastih plodova, keks za mace sadrži namirnice koje su mačkama ukusne i svarljive – na primer, ribu ili meso.

Prednosti domaćeg mačijeg keksa

Ako sami pečete keks za mačku, uvek ćete znati šta se u njima nalazi.

Ovo je veoma važno ako mačka pati od alergija. Domaći keksi su najzdraviji izbor, jer ne sadrže nikakve hemijske aditive.

Osim zdravstvenih benefita, mačiji keksići mogu biti divni suveniri ili pokloni za druge vlasnike mačaka.

Biskviti sa sirom

Za pravljenje ove poslastice potrebno je: 140 grama biljnog kačkavalja, jedno jaje, četiri kašičice biljne masnoće i 8 velikih kašika krompirovog skroba (ne sadrži gluten).

Nisu neophodni egzotični sastojci ili posebni začini koje mačka ionako ne bi tolerisala. Kao specijalne namirnice mogu da posluže manje količine tunjevine ili jaja.

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Biljni kačkavalj, jaje i masnoću umutite u gustu masu, a potom polako dodajte krompirov skrob i nastavite da mešate dok se testo ne ujednači.

Od testa pravite dugačke tanke rolnice, debljine malog prsta, i isecite ih nožem na komade iste veličine.

Pripremljene oblike raširite preko pleha obloženog papirom za pečenje, praveći razmak, jer biskviti gotovo duplo narastu dok se peku. Pecite keks sa sirom oko deset do 15 minuta u rerni.

Biskvit sa piletinom

Slani mačiji keksići Foto: Shutterstock

Sastojci za ovaj recept su: 250 grama pilećeg mesa bez kostiju, kašika nemasnog jogurta, kašičica suncokretovog ulja, 200 grama pirinčanog brašna i jaje.

Zagrejte rernu na 175 stepeni.

Piletinu isecite na male komade i skuvajte u vodi. Kuvano meso ohladite pa izmiksajte, dodajte jaje, jogurt i ulje i sve izmešajte viljuškom. Pirinač dosipajte kašiku po kašiku dok se ne formira testo. Za pravljenje oblika koristite dve kašičice. Keksiće stavite na pleh obložen peki papirom i poravnajte ih viljuškom. Pecite keks oko 20 minuta.

Čuvanje domaćeg keksa za mačku

Sve domaće poslastice dobro ohladite nakon pečenja, a potom stavite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru. Ostaće sveže oko nedelju dana.

Važno je da ovu poslasticu dajete kao dodatak ishrani. Iako bi mačka verovatno sve pojela u cugu, dozirajte biskvite u vidu nagrade ili dezerta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari