• 0

Promena navika: Kako da privolite mačku na raznovrsnu ishranu?

Mačke su životinje sa ustaljenom svakodnevicom koju teško menjaju, čak i kad je reč o ishrani. Ipak, maštoviti vlasnici mogu osmisliti načine da u njihove obroke dodaju nove ukuse i mirise, a jedan od njih je i “švedski sto”

  • 0
Mačka i promene u ishrani Foto: Pexels/Anjie Qiu

Neki vlasnici smatraju da mačke ne treba hraniti raznovrsnom hranom.

Ipak, dr vet. med. i nutricionista za životinje Dona Raditić predlaže preispitivanje ove teorije. Dr Raditić smatra da je raznolikost u ishrani potrebna čak i mačkama koje su životinje navike.

Navike od najranijeg uzrasta

Ako postanete vlasnik mačke od njenih najranijih dana, podsticanje raznovrsnosti u ishrani verovatno neće biti veliki izazov.

„Mačići su toliko radoznali da će jesti skoro sve što im ponudite”, kaže Raditić i dodaje da je uvođenje različitih namirnica u ishranu mačke moguće još u najranijem periodu njenog života.

Studije pokazuju da je ljudima teško da u odraslom dobu u ishranu uvedu namirnice u kojima nisu ni kao deca uživali. Kad je reč o psima, većina će probati sve što dobro miriše, u bilo kom trenutku života. Među tim “novitetima” često ima i namirnica koje im ne odgovaraju.

Mačke su veći izbirači: ipak, i one se s vremenom naviknu na ukus, miris i teksturu hrane.

„Ne znamo zašto je tako, ali možda to potiče iz njihove prirode, zato što su preci domaće mačke od najranijeg uzrasta morali da nauče šta je bezbedno za jelo“, kaže dr Raditić. „Zna se da većina domaćih mačaka na otvorenom ne jede samo jednu vrstu hrane, kao kućna mačka. Takođe znamo da se navike hranjenja kod mačaka koje žive na otvorenom razvijaju veoma rano."

Mačke i promene u ishrani Foto: Pexels/Amir Robert

Navike u mačijoj ishrani zasnivaju se na određenom ukusu, mirisu i teksturi. Mnogi veterinari predlažu vlasnicima da izaberu brend komercijalne hrane, sa određenim ukusom i mirisom, kao i teksturom (suva ili vlažna hrana). Ukoliko mački hrana po svemu odgovara, držite se toga. O tome veterinarka biheviorista dr Megan Heron kaže: „Ako nešto nije loše, nemojte ga popravljati” ili drugim rečima: ako mački hrana prija, ne menjajte je".

Dr Raditić unela je pometnju sa svojim stavom. Ona smatra da ima smisla (osim ako mačka nije na posebnom režimu ishrane) ponuditi kućnoj ljubimici dve ili tri vrste hrane, različitih tekstura, mirisa i ukusa.

Promena ishrane odrasle mačke

Dok mačići uživaju u raznim varijacijama i oblicima hrane, odrasla mačka u početku će najverovatnije oklevati. Možda ćete morati da eksperimentišete kako biste utvrdili šta joj prija.

Mačka i promene u ishrani Foto: Pexels/Wiliam Sutherland

Pre uvođenja nove hrane, posavetujte se sa veterinarom. Ako on odobri uvođenje inovacija, izaberite različite teksture hrane, vlažnu i suvu. Ukoliko ste protiv suvih obroka, dajte mački povremeno suve poslastice, kako bi se upoznala sa tim ukusima. Ponudite joj ne samo različite brendove komercijalne hrane, već i sirove obroke. Novu hranu postepeno dodajte u staru; ipak, neke mačke ostaju dosledne i ne daju se prevariti! One će izabrati “staru” hranu bez isprobavanja nove ili će sasvim odbiti da jedu.

Zašto mački menjati hranu

Koja je prednost svih ovih varijacija? Dr Raditić objašnjava da crevna flora mačke treba da se navikne na raznovrsnu hranu. Postepenim uvođenjem raznih hraniva manje je verovatno da će doći do stomačnih tegoba. Mačke uglavnom ne vole inovacije i to će pokazivati izbegavanjem jela. One čak mogu danima gladovati, što može dovesti do potencijalnih stomačnih i drugih zdravstvenih tegoba.

Trikovi za promenu ishrane

Mačka i promene u ishrani Foto: Pexels/Dagmara Dombrovska

Ako mačka nema apetit, poboljšajte ga na sledeće načine.

U posudu za hranu sipajte pileći bujon, a zatim ga izlijte tako da ostane osnova od piletine.

Nabavite nekoliko vrsta specijalne hrane i servirajte “švedski sto”: možda će se mački to svideti.

Hranjenje mačke učinite interaktivnim i zabavnim: mace uživaju u slagalicama sa hranom, jer su rođeni lovci, pa im malo truda oko “hvatanja plena” neće predstavljati problem.

Zagrevanje hrane može pomoći u oslobađanju mirisa i pojačati ukuse.

Ako mačka voli vlažnu hranu, dodajte vodu u suvi obrok i zgnječite da se navlaži.

Hranite mačku van vidokruga drugih kućnih ljubimaca: mačke vole da jedu same. Sem toga, one ne vole da dele činiju sa hranom sa drugim mačkama (osim ako ne odgajaju mačiće).

Ukoliko mački menjate hranu, navedeni primeri mogu samo pojačati stres.

Mačka i promene u ishrani Foto: Pexels/Kateryna Hnidash

“Mamci” i “varalice”

Dodavanje omiljene poslastice u činiju za hranu će verovatno privući mačku da jede. Jedna od omiljenih mačijih poslastica je tunjevina, pa je dodajte u novu hranu. S vremenom, smanjujte količinu tunjevine, a povećavajte novu hranu sve dok poslasticu sasvim ne eliminišete iz obroka.

Osim tunjevine, neki vlasnici u hranu dodaju: nutritivni kvasac, druge vrste ribe: losos ili sardine, malo parmezana, džigericu, komercijalne poslastice, pileći bujon…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari