• 0
 ≫ 

Jabuka u ishrani mačke: Zdrava užina i poslastica

 ≫ 

Iako nepotrebna u jelovniku vaše kućne ljubimice, ova voćka će joj prijati u maloj količini, u svežoj ili kuvanoj varijanti, bez dodatka šećera i začina

  • 0
Mačka i jabuke

Foto: Shutterstock

Jabuke su veoma zdravo voće i mogu se naći u mnoštvu sorti: delišes, jonatan, crveni princ, šifra... Da li ih voli i vaša mačka?

Da li su jabuke dobre za mačke?

Da li su jabuke dobre kao poslastica, jesu li hranljive i šta treba da znate pre nego što mački ponudite ovo rajsko voće?

Iako se jabuke smatraju zdravom užinom, postoje činjenice koje treba da znate o njima. Stabljike, listovi i semenke jabuke sadrže hemikaliju amigdalin koja u krvotok oslobađa cijanid, potencijalno smrtonosnu hemikaliju. Iako se on oslobađa u vrlo malim količinama (neka osoba morala bi da proguta od 83 do 500 semenki jabuke da bi se javilo trovanje cijanidom), najbolje je izbegavati da pojedete celu jabuku i da mački ne dajete iste.

Nutritivno (ne)potrebne

Mačke su mesojedi, pa im jabuke neće nutritivno značiti u ishrani. Mačkama su potrebni proteini i taurin koji ne mogu same da sintetišu, pa im je neophodan u ishrani. Jabuke su bogate i vlaknima, ali u umerenim količinama: u suprotnom mogu da izazovu dijareju i gastrointestinalne smetnje. Mački nemojte davati svežu niti sušenu koru jabuke, jer će otežati varenje proteina iz hrane.

Mačke nemaju receptore za slatko i samim tim ne mogu da “izvoljevaju” u pogledu vrste jabuke koju će užinati. To opet ne znači da će jesti bilo koju sortu. Slađe vrste jabuka će imati više šećera, a on nije neophodan mački. Višak šećera u ishrani može izazvati gastrointestinalne smetnje i komplikacije ako je mačka dijabetičar. Zato maci ponudite manje slatke sorte jabuka.

Komadić sirove jabuke može biti sasvim pristojna užina za vašu mačku. Kuvanu jabuku maca će lakše žvakati i variti, ali nemojte dodavati šećer niti začine. Sušene jabuke, sok i slatkiši od ovog voća sadrže mnogo šećera i ne treba ih davati mačkama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari