• 2
 ≫ 

Najpopularniji plod jeseni: Da li mačka sme da jede bundevu?

 ≫ 

Jedna od najtraženijih namirnica u ovom delu godine obiluje mineralima, vitaminima i vlaknima, ali može da napravi “dar-mar” u mačijem stomaku

  • 2
Bundeva u ishrani mačke Foto: Shutterstock

Sezona bundeva uveliko traje, a vlasnici mačaka pitaju se mogu li svojim ljubimicama da ponude komadić-dva ove kuvane ili pečene jesenje poslastice.

Može li se mačka pridružiti porodičnom ručku koji započinjete ukusnom, gustom čorbom od ove tikve? Sme li da gricne zalogaj-dva slatke pite ili kolača od neodoljivog narandžastog mesa? Šta o tome kažu veterinari nutricionisti?

Iako smo otkrili da naše mace mogu povremeno uživati u bundevi, evo šta treba da znate o ovoj namirnici pre nego što je uvrstite u mačiji jelovnik.

Koliko mace uživaju dok gledaju pripremu poslastica od bundeve i dok grickaju ovaj neodoljivi plod jeseni, pogledaje u VIDEO snimku na kraju teksta.

Da li je bundeva dobra illi loša za mačke?

Kada se pravilno pripremi, bundeva može biti dodatak mačijem obroku ili je već sastojak komercijalne hrane koju svakodnevno ili povremeno dajete mački. Bundeva je niskokalorična namirnica, sa visokim sadržajem vlakana i veoma je zasitna, pa mačka dugo nakon obroka sa bundevom neće osetiti glad.

Ipak, da li je bundeva dobra za vašu kućnu ljubimicu? Mačka je mesojed, što znači da u ishrani mora imati proteine na bazi mesa, a ne biljaka. Dok jede plen iz prirode, mačka konzumira krzno, tetive, hrskavicu i polisaharin hitin koji na creva deluje kao vlakna, objašnjavaju stručnjaci Fondacije za ishranu mačaka. Međutim, ako mačka ne lovi, vlakna koja se nalaze u bundevi mogu pružiti određenu nutritivnu korist i olakšati eventualne smetnje u varenju.

Bundeva ne pruža mnogo energije ili potrebnih hranljivih materija, ali sadrži mešavinu rastvorljivih i nerastvorljivih izvora vlakana koji regulišu i jačaju pokretljivost creva.

Količina bundeve u obroku

Svaka poslastica može biti štetna ako se pretera sa davanjem. Količina bundeve koja se daje mački zavisi od kvaliteta njene stolice. Ako je pražnjenje normalno i redovno, ne preterujte sa dodavanjem bundeve. U stvari, uvođenje bundeve u ishranu zdrave mačke može izazvati smetnje u varenju. Ako se pojave tegobe, u vidu zatvora ili dijareje, a mački morate davati ovu namirnicu, počnite sa malom količinom. Pratite promene posle davanja oko jedne kašike čiste konzervisane bundeve i postepeno povećavajte količinu do četvrtine šolje dnevno, ukoliko nema promena.

Da li su svi delovi bundeve dobri za mačku?

Obična, kuvana bundeva bez začina i drugih dodataka je najbolja opcija. U sirovom obliku, ona je sluzava i žilava i teška za varenje. Mačku nikad nemojte hraniti stabljikom, korom ili drugim “teškim” delovima bundeve, osim “mesom”. Dok pečete semenke za grickanje, nemojte ih soliti ni dodavati druge začine: izdvojite manju količinu semenki i za mačku! Sameljite ih i pospite prstohvat na njen obrok kako biste joj dodali vlakna i vitamine. Osim gvožđa, cinka, magnezijuma, fosfora, kalcijuma i kalijuma iz ploda bundeve, mačka će iz semenki dobiti vitamine B grupe, vitamin D, A, C, E i vitamin K, koji je nephodan za zdravlje kože, kostiju, mišića i krvi. Omega 3 masne kiseline i fitosteroli koji se takođe nalaze u bundevi, a posebno u semenkama, održavaju hormonalnu ravnotežu i jačaju imunitet.

Pita od bundeve

Pita od bundeve i industrijski fil za ovu poslasticu sadrže so, šećer i mleko, pa čak i alevu papriku i karanfilić - dva začina koja su toksična za mačke. Iako je pita od bundeve ukusna za čoveka, ne treba je davati mački. Desi li se da mačka pojede izvesnu količinu pite sa bundevom, odvedite je veterinaru.

Bundeva i zdravstveni problemi

Ako mačka ima zatvor, dodajte u njenu hranu malo čiste kuvane bundeve. Mačke sa hroničnim gastrointestinalnim problemima ne smeju da jedu bundevu. Iako bundeva ima malo kalorija, nemojte davati velike količine gojaznoj mački. Bundeva sadrži rastvorljiva vlakna koja upijaju višak vode dok ona prolazi kroz digestivni trakt. Ovo čini bundevu dobrim kućnim lekom za dijareju kod mačaka, ali je važnije lečiti osnovni uzrok ovog poremećaja u pražnjenju. Iako mačke mogu da jedu semenke bundeve, ne treba ih davati radi izbacivanja crevnih parazita. Postoji mišljenje da jedinjenje koje se nalazi u semenkama bundeve i drugih tikvi izbacuje parazite iz creva. Međutim, malo je naučnih istraživanja koja bi ukazala na efikasnost bundevinih semenki u eliminaciji parazita kod mačaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari