• 0
 ≫ 

Slanina u ishrani mačke: Može li maca da se sladi ovom svinjskom prerađevinom?

 ≫ 

Treba li maca da omasti brkove slaninicom? Šta se dešava kad pojede komad, dva ovog mesa? Evo odgovora!

  • 0
Mačka i slanina Foto: Shutterstock

Mačke su mesojedi što znači da je meso osnovna namirnica u njihovoj ishrani.

Ali šta je sa mesnim prerađevinama poput slanine? Mogu li mačke da jedu slaninu i da li im je uopšte potrebna ova slana poslastica?

Slanina se pravi od svinjskog mesa i jedna je od najčešće korišćenih namirnica u ljudskoj ishrani. Ali svinjetina i njene prerađevine - poput slanine i šunke - pune su natrijuma, masti i kalorija kojima se mačke mogu počastiti u vrlo malim količiniama.

Treba li mačka da jede slaninu?

Mačka i slanina Foto: Shutterstock

Tehnički, mačka može da jede ovu mesnu prerađevinu. Manje količine slanine neće izazvati zdravstvene probleme, ali ona može imati negativne dugoročne efekte na mačku ukoliko je konzumira svakodnevno. Mačke u godinama, pogotovo one koje žive isključivo u zatvorenom prostoru, više spavaju (i jedu) nego što love ili se igraju, pa treba osmisliti plan dobro izbalansirane ishrane koja neće ugroziti neaktivnu ljubimicu. Sa rasporedom spavanja od 16 do 20 sati dnevno, mačijem organizmu ne preostaje mnogo vremena da sagori gusti kalorijski profil slanine ili bilo kog drugog proizvoda od svinjskog mesa. Slanina sadrži mnogo natrijuma i masti, što u velikim količinama nije dobro ni za ljudsku ishranu.

Previše soli može naškoditi mački i izazvati visok krvni pritisak, gojaznost, dehidraciju i zapušenje krvnih sudova. U suštini, nijedna vrsta prerađevine nije dobra za mačiju ishranu.

Može li se mački ponuditi sirova slanina?

Iako je veoma važno da se bilo koja vrsta mesa temeljno prokuva kako bi se uništili eventualni paraziti, mačku možete povremeno nahraniti komadićem sirove slanine. Međutim, ova mesna prerađevina nema stvarnu zdravstvenu korist za mačku. Preporučuje se da se konsultujete sa veterinarom ili veterinarskim nutricionistom pre nego što mački ponudite sirovu slaninu, ili bilo koju drugu vrstu svežeg, termički neobrađenog mesa.

Mačka i slanina Foto: Shutterstock

Slanina kao poslastica

Slanina i komadići šunke su dobre “varalice” ako mačka treba da proguta pilulu, ali i kao nagrada na “visokom nivou” (posle skraćivanja kandži ili odlaska kod veterinara). Zapamtite: ako je to povremena poslastica, vaša mačka će je mnogo više ceniti.

„Volimo svoje kućne ljubimce i želimo da im damo poslastice, ali o poslasticama ne razmišljamo sa stanovišta kalorija“, kaže DVM Džon P. Loftus sa Fakulteta veterinarske medicine “Cornell College” i dodaje: “Bolje da pokažemo svoju ljubav na druge načine osim hranom”.

Šta ako mačka pojede previše slanine?

Ako mačka neočekivano pojede veliku porciju slanine koju ste, recimo, hteli da poslužite gostima, verovatno će imati stomačne tegobe i na kraju će povratiti. Bez obzira na ove sitne neprijatnosti, osim nereda koji će napraviti u toaletu ili sobi, biće joj sasvim dobro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari