• 0
 ≫ 

Moja mačka neprestano jede: Kako da je odviknem?

 ≫ 

Život mačke u zatvorenom prostoru je direktan uzrok pojave viška kilograma i gojaznosti, ali je blagovremeno navikavanje na određenu količinu hrane bezbolnije od uskraćivanja i zabrana

  • 0
Mačka i prejedanje

Foto: Shutterstock

Vlasnici mačaka ponekad naiđu na ostatke hrane koju njihova ljubimica povrati. Jedan od uzroka ove pojave je macin običaj da halapljivo guta obroke.

Kad se prejede, njen želudac ne može da primi veliku količinu hrane, pa je neminovno da povrati višak. Osim toga, mačka koja obožava da jede može da traži hranu u gluvo doba noći, ali i da traži “repete”, gurkajući činiju i uporno gledajući u vlasnika. Glavni uzrok ovakvom ponašanju je život u zatvorenoj sredini: mačka koja živi u domu mora da potiskuje prirodni instinkt za lovom.

Poigravanje sa hranom

U prirodnom okruženju, mačka jede desetak puta dnevno. Ona uzima male količine plena, veličine ping-pong loptice, koje odgovaraju njenom stomaku. Pritom, mačka ima poseban odnos sa plenom: pre no što ga pojede, "propusti" ga kroz šape, baca ga unaokolo, pušta ga i munjevito hvata. Time ona ispoljava lovačke osobine koje upražnjavaju mace u slobodnoj prirodi. “Šablon” ponašanja mačke u lovu zapisan je u njenim genima. Ali, mačiji lovački geni bivaju potisnuti svaki put kad vlasnik sipa hranu, pa mački ne preostaje ništa drugo nego da samo dođe do činije. Zbog toga je osmišljen novi način hranjenja mačke koji je usmeren na negovanje njenih lovačkih osobina. Hrana se pakuje u mekanu ambalažu, u igračke miševe, ptice ili druge životinje koje su njen prirodan plen. U ovom "maskiranju" značajnu ulogu ima i vlasnik koji maštovito spakovanu hranu treba da sakrije na različita mesta u stanu. Gladna mačka tako će se prisetiti lovačkih dogodovština svojih predaka i biće prinuđena da traga za obrokom.

Kontrolišite količinu

Sve više se zagovara novi koncept u veterinarskoj medicini koji se odnosi na količinu hrane, namenjene obroku mačke. Uz adekvatnu ambalažu, proizvod namenjen mačijoj ishrani može naterati “debeljuce” da se fizički aktiviraju. Tako će se sprečiti prejedanje i pojava gojaznosti.

Sve više kućnih ljubimaca bori se s viškom kilograma ili je gojazno: mačke sa 10-20 posto većom težinom od idealne imaju višak kilograma, a one sa 20 i više procenata većom težinom od idealne smatraju se gojaznima. Iako možda deluje simpatično, gojazna mačka ima probleme koji se ne vide. Ona neretko boluje od artritisa, dijabetesa, visokog pritiska, otkazuju joj bubrezi, ima srčane i respiratorne tegobe, i kraće živi. Zbog toga se rešenje prejedanja sve češće usmerava na kontrolu količine hrane koju mačka jede i davanje obroka sa manjim procentom kalorija.

Promena navika

Da biste saznali da li je vaša mačka debela ili postoji rizik da postane takva, od veterinara tražite detaljan pregled. On će vam navesti potencijalne faktore rizika gojaznosti za rasu, uticaj životnog doba, fizičke aktivnosti, vrste hrane i načina hranjenja, kao i povezanost debljanja sa sterilizacijom ili kastracijom. Promena nivoa hormona u organizmu nakon sterilizacije gotovo po pravilu utiče na energetske potrebe i aktivnost mačke. Ona postaje lenja, pa je neophodno smanjenje unosa kalorija ili pojačana fizička aktivnost.

I način davanja obroka povećava rizik od gojenja. Neograničene količine hrane, koja je uvek dostupna, omogućavaju mački da jede koliko god hoće i u bilo koje doba. Mnogi vlasnici daju mačkama visokokvalitetnu, energetski jaku hranu, ali ne vode računa o količini. Pojedini vlasnici smatraju da "mačka najbolje zna šta joj prija" i ne reaguju kada ona želi (ili jede) nešto nekvalitetno ili opasno po zdravlje. Reč je o ostacima sa stola, začinjenim, masnim, slanim ili slatkim đakonijama. One ne stvaraju trenutne posledice, što ne znači da ih neće biti.

Srećom, dva glavna uzročnika gojaznosti, prekomerna količina hrane i nedovoljna fizička aktivnost, mogu se "prekrojiti". Hranite mačku u skladu sa njenim godinama, zdravstvenim stanjem i načinom života. Univerzalna mačja hrana, za sva životna doba, ima sastojke koji podmiruju najvažniju biološku potrebu životinje, rast ili reprodukciju. Kad odrasla ili starija mačka jede univerzalnu hranu, ona unosi više kalorija nego što joj treba, jer se manje kreće. Zato je najbolje da se konsultujete sa veterinarom koji će proceniti težinu, zdravlje i stepen aktivnosti mačke i preporučiti obroke i optimalnu količinu. Ishrana bogata proteinima, sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i umerenim sadržajem masti, najviše odgovara mačkama. Odraslim mačkama prijaju obroci kojima dobijaju manje od 25 posto energije iz ugljenih hidrata i više od 40 procenata iz proteina.

Kako izgleda život sa macom debeljucom? Pogledajte u VIDEO snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari