• 0
 ≫ 

Poslastice za mačke: Da li su potrebne u ishrani?

 ≫ 

Slično kao i kod pasa, i poslastice za mačke mogu imati "vaspitnu ulogu" i pomoći kod dresure mačke od strane vlasnika

  • 0
Mačka hrana poslastice Foto: Pixabay.com

Kada govorimo o ishrani mačaka, obično je fokus na vlažnoj i suvoj hrani za mačke, ili na tome šta mačke ne smeju da jedu. Međutim, kao posebna kategorija u ishrani mačaka javljaju se poslastice za mačke, i njima valja posvetiti dodatnu pažnju.

Da li su one potrebne i da li su korisne? Čitajte u nastavku.

Poslastice za mačke: Da li su bolje kupovne ili domaće?

Poslastice za mačke predstavljaju posebnu kategoriju hrane za mačke, koja se uglavnom daje kao dodatak na osnovne obroke. Slično kao i kod pasa, i poslastice za mačke mogu imati "vaspitnu ulogu"i pomoći kod dresure mačke od strane vlasnika. Poslastice će pomoći da maca lakše prihvati aktivnosti koje joj nisu u prirodi, kao što je četkanje dlake, vožnja u kolima, ulazak u transporter, uzimanje leka i slično, prenosi Apetit.rs.

Kao i ostala hrana, i poslastice za mačke moraju zadovoljiti neke nutritivne potrebe, što znači da ne treba davati samo poslasticu radi poslastice, nego ipak birati i gledati sastav tog mini-obroka.

Preporučuje se da poslastice za mačku ne prevazilaze količinu od 5-15% njenog ukupnog unosa energije, i za tu količinu energije treba smanjiti osnovni obrok. Na pakovanju poslastica uvek je naznačena optimalna količina koja se tokom dana može dati maci.

Osnovna podela poslastica je na komercijalne poslastice, i one domaće - koje bi možete napraviti ili dati. Komercijalne poslastice su sjajnog ukusa, i mačke se brzo naviknu na njih, ali one ih mogu podstaći da budu baš izbirljive, ali i da vas “ucenjuju” da im date više poslastica tako što će odbijati regularne obroke. Sa druge strane, ukoliko razmišljate o poslasticama iz kućne varijante, preporuke su da prvo dobro istražite šta mačke smeju da konzumiraju od hrane, i šta njima zapravo donosi benefit. Nemojte davati mački sve što padne pod ruku.

Poslastice za mačke - da ili ne

Poslastica za mačke treba da bude izuzetak, a ne pravilo u ishrani. Akcenat se ipak stavlja na upotrebu kompletne hrane za mačku, prilagođenu njenom uzrastu i posebnim potrebama (sterilisana mačka, problemi sa bubrezima, problemi sa krznom, formula protiv stvaranja loptica od krzna i slično). Ukoliko se ipak odlučite da vašoj maci dajete poslastice, vodite računa o energetskom balansu, ali i da vaša mačka generalno unosi sve što joj je potrebno putem regularnih obroka.

Video: Ova maca ima 34. godine i trenutno je najstarija živa mačka na svetu, a bilo je i straijih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari