Pet vrsta povrća koje psi obožavaju: Jedna odlična za srce, ali problematična za bubrege i ne daje se često
Koliko puta smo poželeli da našim psima damo nešto iz našeg tanjira, dok nas molećivo gledaju, ali nismo smeli, jer postoji rizik kojim ih izlažemo ukoliko ponudimo zabranjenu namirnicu.
Upravo zbog ove nedoumice, ali i ukoliko želite svom psu da povećate unos vitamina, pogledajte povrće koje pas može da jede jer je odlično za njegovo zdravlje.
1. Šargarepa
Šargarepa je često omiljena poslastica kunića i zečeva, i to ne bez razloga! Bogata je kalijumom, vitaminima A, K1 i B6, ali je i niskokalorična i donosi benefite koži i vidu. Uz sve to, psima će biti zanimljivo to što je hrskava, pa može poslužiti kao poslastica.
2. Krastavac
Krastavac je još jedno hrskavo, niskokalorično povrće puno vode, može poslužiti kao odlično osveženje, ali i izvor ugljenih hidrata, vlakana, proteina, vitamina B, C i K, magnezijuma i kalijuma.
3. Celer
Celer je plod jakog ukusa, bogat vodom i niskokaloričan, sadrži desetine vrsta antioksidanata i antiinflamatornih (protivupalnih) supstanci, vitamine A, B, C i K, mangan i kalijum.
4. Spanać
Spanać je prava riznica gvožđa, magnezijuma, vitamina A, B6, E i K, pa je odličan za pse sa kardiovaskularnim i upalnim problemima. Spanać se psu ne sme davati često, jer može izazvati pojavu peska i kamena u bubregu i bešici, i izazvati iritaciju želuca.
5. Brokoli
Brokoli je biljka zanimljivog oblika u kojoj mnogo pasa uživa. Odličan je izvor vitamina K i C, kalijuma i magnezijuma. Međutim, treba imati na umu da, zbog velikog prisustva vlakana, brokoli često izaziva gasove, slično kao i karfiol.
Krompir psu treba davati kuvan, nikako svež.
Sveže povrće pre davanja treba dobro oprati! Povrće poput korena celera treba oguliti. Psi jesu svaštojedi, ali im je ishrana bazirana na mesu, pa treba voditi računa da unos povrća ne bude preteran, pogotovo zbog toga što kvalitetna hrana namenjena psima u sebi već sadrži dovoljne doze potrebnog povrća. Ukoliko primetite da psu smeta neko povrće, nemojte forsirati njegovu upotrebu iako važi za dobro, jer svaki organizam drugačije podnosi različite namirnice.
(Apetit.rs/Telegraf.rs)