25.11.2016 - 22:41

SOVEMBAR: Više od 700 jedinki sova utina i ove godine okupiralo centar Kikinde (FOTO)

Iako se često postavlja pitanja zašto su za svoje zimovalište najveće na svetu izabrale mali grad, stručnjaci objašnjavaju da centar grada obiluje listopadnim i četinarskim drvećima, dok se u okolini Kikinde nalaze njive gde se utine snabdevaju hranom.

Foto: visitkikinda.info
Foto: visitkikinda.info

Svetski fenomen koji već godinama zaokuplja pažnju javnosti jesu sove koje već godinama početkom novembra u jatu dolaze i naseljavaju krošnje drveća u strogom centru Kikinde. Zvanično male utine su u banatskom gradu dobile i svoj mesec-novembar kada se obeležava „Sovembar“ posvećen ovoj neobičnoj, maloj ali korisnoj ptici.

Priče o malim utinama postale su i više od legende ili mita. Predstavnici Centra za zaštitu sova Srbije i Društva za zaštitu i proučavanje ptica, zajedno sa učenicima kikindskih škola brojali su sove u užem centru grada. Više od 720 jedinki malih utina svoje zimovalište od svih mesta na svetu, pronašlo je baš u Banatu.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Iako se često postavlja pitanja zašto su za svoje zimovalište najveće na svetu izabrale mali grad, stručnjaci objašnjavaju da centar grada obiluje listopadnim i četinarskim drvećima, dok se u okolini Kikinde nalaze njive gde se utine snabdevaju hranom.

– Centar grada im služi kao zaklon da se smeste, ljudi ih ne uznemiravaju,sove osete da su ovde zaštićene, a opet u okolini grada nalaze se polja prepuna glodara koji su njihova glavna hrana. Kikinda je savršeno mesto za sove utine – istakla je Sandra Jovanović iz Centra za zaštitu sova.

- Kikinda je po broju ovih ptica postala fenomen na globalnom nivou – rekao je Dragan Ristić iz Sekretarijata za turizam grada Kikinde.

Foto: visitkikinda.info

Foto: visitkikinda.info

– Kikinda je svetska prestonica sova utina. Ovo je fenomen koji se retko gde pronalazi u svetu. Mi smo u čast sova organizovali bogatu manifestaciju u kojoj učestvuju sva deca od predškolskog do školskog uzrasta.Drugi aspekt ovog fenomena jeste upoznavanje dece sa pticama. U saradnji sa Centrom za zaštitu sova Srbije imamo odličnu saradnju, njihovi stručnjaci edukuju decu i uče ih kako da zaštite i prebroje ove retke ptice – rekao je Ristić.

Mudri zimuju u Kikindi

– Sove nisu samo ukras na drveću, one imaju veoma značajnu ulogu u ekosistemu. Ove korisne ptice indirektno čuvaju naše zdravlje i zato treba da im se odužimo tako što ćemo i mi čuvati njih – objasnili su danas stručnjaci iz Centra za zaštitu sove Srbije.

Pored banatsle ludaje, sova je postala simbol grada. Svake godine u jatu početkom novembra one dolaze u naš grad,odlaze aprila kada sa sobom odnose i svoje mlade- objasnila nam je Mira Mirčić iz Narodnog muzeja u Kikindi.

sova utina

– Utine su veoma neobičnog izgleda, oči narandžaste, kljun crn, pepeljasto tigraste boje po telu. Raspon krila im je od 85 do 100 cm, a težina im je od 200 do 400 grama.

Kikinđani naviknuti na stotine malih ušara koje huču gradom, kažu da su ponosni na na ove male ptice.

– Često ih posmatram dok šetam, kao da su i one navikle na nas. Mi Kikinđani smo obazrivi što se tiče njihove bezbednosti, nekada se dogodi da mladunče ispadne iz gnezda, to nisu kućni ljubimci i odmah pozovome nadležne koji ih vrate na njihovo mesto – rekao nam je penzioner M. Popović.

A koliko su postale popularne širom svetu, potvrđuju i brojne posete ornitologa iz Velike Britanije i Amerike. Serijal pod nazivom „One planet“ u produkciji BBC-a prošle godine snimio je i film o malim utinama koji će se prikazivati u više od 150 zemalja sveta.

Dok ih stručnjaci analiziraju, turisti posmatraju, a svetski ornitolozi i dalje se pitaju: Otkuda one baš u Kikindi? Sove su postale domaće ptice na severu Banata, jer ukoliko se nastavi najezda sova utina, u Kikindi ćete pre videti utinu, nego goluba.

(Telegraf.rs/Dragana Starčević)

Tagovi: Centar za zaštitu Sova, kikinda, sova utina, sove

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*