28.10.2016 - 14:07

PANIKA U AUTOBUSU ZA OSIJEK: Carinici su videli da nešto mrda u kesi i zaledili se od straha! (FOTO)

Autobus hrvatskih registarskih oznaka koji vozi iz Novog Sada u Osijek zaustavljen je u utorak na graničnom prelazu Ilok!

Foto-Ilustracija: Tanjug/Dimitrije Nikolić
Foto-Ilustracija: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Carinici su pregledali autobus, a vozač im je otvorio prostor za prtljag. Iznenadili su se kad su videli da se nešto pomera u platnenoj kesi. Uzeli su je, otvorili i bili su šokirani prizorom. U kesi su bile dve žive zmije – kraljevski udav i burmanski albino piton. Carinici su ih stavili na sigurno, dok ih nije preuzeo Mirko Milec iz Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja.

– Zmije su u dobrom stanju. Kod mene će ostati dok Ministarstvo zaštite okoline i prirode ne donese odluku u njihovoj sudbini – rekao je Milec, vlasnik privatnog Zoološkog vrta u Ruščici.

S obzirom na to da vozač autobusa nije prijavio zmije, protiv njega je podnet prekršajni nalog pa je kažnjen s 1500 kuna (200 evra). Ove zmije nisu na popisu zaštićenih vrsta.

Foto: carina.gov.hr

Foto: carina.gov.hr

Kraljevski udav je neotrovan i naraste do tri metra. Burmanski piton naraste do oko četiri metra, a takođe nije otrovan.

Što se tiče krijumčarenja ezgotičnih životinja, godišnje se u Hrvatskoj prošvercuje na hiljade egzotičnih vrsta. Glavni motiv nezakonite trgovine leži u zaradi, koja se na globalnom nivou kreće od 60 do 150 milijardi kuna.

Carinska uprava Ministarstva finansija prošle je godine otkrila 12 pokušaja krijumčarenja zaštićenih vrsta životinja, od čega ih je devet zabeleženo kao CITES slučajevi (primerci zaštićeni međunarodnom konvencijom).

Foto: carina.gov.hr

Foto: carina.gov.hr

– Najčešće su to slučajevi krijumčarenja kornjača čančara, kože kraljevskih pitona, kamenih korala i nekih vrsta papiga – kažu iz Carinske uprave.

Što se tiče borbe protiv nezakonite trgovine životinjama i sprečavanja iste, bitna je edukacija i podizanje svesti o tom problemu.

Fotografije sa lica mesta pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Tagovi: albino piton, carina, Hrvatska, krijumčarenje životinja, Osijek, piton, udav, zmije

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*