02.06.2016 - 19:09

KONAČNO: Amerika zabranila prodaju slonovače!

Lepa vest nam stiže iz Sjedinjenih Američkih Država, gde su vlasti napravile važan korak u sprečavanju pravog pokolja slonova širom planete

Foto: sheldrickwildlifetrust.org
Foto: sheldrickwildlifetrust.org

Američki senat je ovog četvrtka usvojio Akt o ugroženim vrstama, koji zabranjuje svaki vid zvanične prodaje slonovače na prostoru SAD, što je naišlo na veliko odobravanje kako zaštitaram, tako i samih građana.

- Od kada je zvanično predložen ovaj akt, prošle godine, primili smo više od 1,3 miliona zvaničnih komentara javnosti i predstavnika organizacija koja se bave zaštitom životinja, što nam govori da su američki građani vrlo zabrinuti za sudbinu ovih životinja izražavajući svaki vid podrške za sve akcije koje se tiču obnavljanja populacije afričkih slonova – izjavio je Dan Ashe, direktor USFW.

Koliko je važna ova odluka govori i podatak da je Amerika najveće tržište slonovače na svetu, veće čak i od Kine, gde na žalost i dalje ne postoji volja vlasti da se sličlan zakon sprovede.

Foto: sheldrickwildlifetrust.org

Foto: sheldrickwildlifetrust.org

Prethodna uredba koja je važila na meričkom tlu, a koja se ticala slonovače, takođe nije podsticala ubijanje ovih životinja, ali deo ove uredbe koji kaže da se u slobodnoj trgovini mogla pojaviti slonovača samo od onih slonova koji su uginuli prirodnom smrću, kao i slonova kost koja je u SAD uvezena pre 1978, nisu bile dovoljne mere pošto skoro da nisu postojale razlike u kvalitetu slonovače skorašnjeg datuma i one stare više decenija. Krijumčari su vešto koristili ovu manjkavost i sasvim legalno uvozili i prodavali slonovaču od slonova poubijanih u skorije vreme i poslednjih desetak i više godina.

Novi akt precizira da predmeti predmeti koji delom sadrže slonovaču, na primer, muzički instrumenti, oružje ili neke rukotvorine u sebi smeju sadržati najviše do 200 grama slonovače, a antikviteti sa slonovačom moraju dokazano biti stari najmanje 100 godina, u protivnom ovakve predmete će američki carinski organi oduzimati na ulazu u zemlju.

Inače, vrlo zabrinjavajuća je statistika kada je reč o afričkim slonovima, koja kaže da na svakih 15 minuta zarad svojih kljova jedan afrički slon plaća svojom glavom. Što znači da svakog dana sa lica zemlje nestane blizu 100 ovih divnih životinja.

Iskreno se nadamo, da će ova neumoljiva statistika donošenjem ovog zakona biti umanjena, kao i da će se mnoge druge države sveta ugledati na SAD, ovog puta!

(Ljubimci Telegraf.rs)

Tagovi: afrički slon, Amerika, krijumčarenje, Sjedinjene Američke Države, slon, slonovača, slonovi

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*