01.05.2016 - 19:09

PRAVA USKRŠNJA PRIČA: Njegove koke nose već ‘ofarbana’ jaja! (FOTO)

Mladen Goronjić, poznati prijedorski uzgajivač životinja, pretežno živine, jedan je od retkih stanovnika koji za pripremu vaskršnjih jaja nije koristio ni lukovinu ni veštačke boje jer njegove koke same boje, odnosno nose obojena jaja.

Foto: Srna
Foto: Srna

“Reč je o dve rase koka – marans i araukana koje nose jaja tamnobraon, odnosno boje lukovice i zelena jaja”, rekao je Goronjić Srni.

On kaže da ova jaja nisu mnogo drugačija od običnih, bar kada je reč o tvrdoći, ali da su se u porodičnoj tucijadi kao jača pokazala zelena.

“To su jaja stare čileanske rase koka araukana, koja je nešto sitnija od maransa, a jaja su im kod obe vrste, navodno, bez holesterola, iako jedu hranu kao i ostala živina u mom dvorištu”, objašnjava Goronjić.

On dodaje da se u kokošijem organizmu tokom formiranja ljuske luče određeni pigmenti koji jajima daju neobične boje, te da u ta bojena jaja mora da uvrsti i jaja prepelice, kojih ima osamdesetak u leglu.

Foto: Srna

Foto: Srna

Goronjić više od dve decenije gaji sitne životinje. Osim prepelica, ima četiri-pet rasa ukrasnih patkica, labudova, gusaka, isto toliko rasa ukrasnih fazana, paunova, više rasa patuljastih koka, grlice, vijetnamske patuljaste svinje, kuniće, a ima i odgajivačnicu pasa rase američki stafordski terijer.

Goronjić je i predsjednik Sportsko-ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” koje je nedavno obnovilo rad i koje redovno organizuje izložbe i berze sitnih životinja i kućnih ljubimaca.

(Ljubimci Telegraf/Srna/N1info)

Tagovi: jaja, kokoške, Uskrs

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 komentara za PRAVA USKRŠNJA PRIČA: Njegove koke nose već ‘ofarbana’ jaja! (FOTO)

  1. Ludi milojko@ says:

    Nije ovo ništa moje koke nose kuvana jaja