28.02.2016 - 21:24

MOŽE IM SE: Zabrana lova na lisice u Velikoj Britaniji važnija od pitanja da li će ostati u EU!

Najava glasanja u Parlamentu o ublažavanju zakona o zabrani lova na lisice izazvala je burnu reakciju britanske javnosti, a aktivisti za zaštitu životinja organizovali su žestoke proteste. Pod takvim pritiskom britanska vlada je odložila glasanje.

Foto ilustracija: advocacy.britannica.com
Foto ilustracija: advocacy.britannica.com

“Vlada je popustila“, rekao je demonstrant Brajan Mej, gitarista grupe Kvin (Queen), mada je poručio da pitanje nije konačno rešeno.

Podele među britancima po ovom pitanju traju više od decenije, pošto je ovaj krvavi sport zvanično zabranjen 2004. Pristalice lova, kao i njihovi protivnici, nisu se libili da kao argument „za“ i „protiv“ potegnu kamenice, neretko i pesnice. Sve je to uslovilo da pitanje lova na lisice postane usijana tema zbog koje izgleda nema ravnodušnih.

Foto ilustracija: eatplantsnotanimals.com

Foto ilustracija: eatplantsnotanimals.com

Lov na lisice u kome grupa odabranih jahača prati specijalno trenirane lovačke pse (najčešće poenteri, engleski seteri i engleski lisičari) koji ubijaju lisice, bila je viševekovna tradicija na ostrvu, da bi vremenom postao i sport. Protivnici ga smatraju „krvavim“, okrutnom zaostavštinom rezervisanom samo za bogate, dok pristalice lova smatraju da je to veoma važna ruralna tradicija i efikasan način kontrole nad štetočinama.

Ova naizgled obična podela, suštinski je sukobila selo sa gradom, višu klasu s nižom i, kao vrhunac svega, engleske poslanike sa škotskim.

Konzervativna vlada Dejvida Kamerona ima veoma snažnu podršku u seoskim sredinama i već dugo vremena najavljuje glasanje o amandmanima na zakon o zabrani lova na lisice u Engleskoj i Velsu. Najavljenim promenama bilo bi dozvoljeno psima da love lisice, ali ne i da ih ubijaju.

Foto ilustracija: thejournal.co.uk

Foto ilustracija: thejournal.co.uk

Čuveni Bitls, Pol Makartni, je upozorio kako će vraćanje nepotrebnog lova na lisice Kamerona koštati podrške, posebno što je Škotska nacionalna partija (SNP) najavila da će glasati protiv promene u zabrani, iako je ranije obećala da će se glasanje odnositi samo na pitanja u vezi sa Škotskom.

S najavom škotskih nacionalista i već postojećem protivljenjem poslanika, a imajući u vidu i raspoloženje u narodu, izgleda da vlada, iako ima većinsku podršku u Parlamentu, neće moći da progura ove zakonske promene.
Najsmešnije od svega je što bi, ukoliko bi se usvojile ove izmene, Engleska i Vels bile samo ujednačene sa Škotskom, gde, inače, već važi pravilo da psi mogu da love, ali ne i da ubijaju lisice.

Foto: mirror.co.uk

Foto: mirror.co.uk

Kritičari stanja u Velikoj Britaniji uvereni su da se rasprava o promenama zakona o zabrani lova na lisice namerno forsira kako bi se pažnja javnosti namerno skrenula s veoma važnih socijalnih i ekonomskih problema koji potresaju čitavo društvo. S druge strane, upravo pritisak onih koji su uložili veliki novac u ovaj tradicionalni sport primorava vladajuću većinu da i pored velikog protivljenja javnosti i poznatih ličnosti, na mala vrata uvede promene.

Foto: ibtimes.co.uk

Foto: ibtimes.co.uk

Jer, prema podacima koji se retko spominju u javnosti, iza ovog sporta je čitava industrija počev od garderobe, do uzgoja konja i pasa za šta su angažovani posebni dreseri, pa do organizatora lova gde se učesnici moraju osećati bezbedno i maksimalno zbrinuto. A sve to košta. Posebno što se u čast lova na lisice često organizuju i različiti dobrotvorni skupovi, a pripadnici iz najviših slojeva britanskog društva upravo te situacije koriste kako bi sklopili određene važne poslove.

U svakom slučaju, oko promena odredbi zakona o zabrani lova na lisice će se prelamati uticaj i moć onih koji određuju pravila igre u britanskom društvu. Do tada, makar lisice mogu da odahnu.

(Ljubimci Telegraf/zov.rs/S.Š.)

Tagovi: lisice, lov, parlament, Velika Britanija, zabrana lova, zakon

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*