17.02.2016 - 19:58

ČUDESNA BIĆA: U zatočeništvu mogu da nauče da pričaju i bolje od papagaja! (VIDEO)

Kada je u pitanju inteligencija gavrana, možemo ih uporediti i sa šimpanzama i delfinima. U testu logike gde su podizanjem daske kandžama, ispod koje je hrana, sve dok je se ne domognu, pokazali su da su veoma pametni. Većina je dasku uspela da savlada iz prve, a neki gavrani su to učinili čak i za manje od trideset sekundi.

FOTO: freeimages.com/Patrice Dufour
FOTO: freeimages.com/Patrice Dufour

U divljini guraju kamenje na ljude, kako bi im onemogućili penjanje do gnezda. Kada žele da uzmu med iz košnice, a vidi ih drugi gavran, naprave se mrtvima, kako bi oterali moguću konkurenciju. Kada kriju hranu, a takođe ih ugleda neki “prijatelj”, prave se da je kriju na drugom mestu. Međutim, s obzirom na to da je i drugi gavran pametan, prevara retko kada uspe.

Kada ih držite u zatočeništvu, mogu da nauče da pričaju bolje od papagaja, a umeju i dobro da imitiraju ostale zvukove, kao što je zvuk motora, povlačenje rolne u toaletu. Umeju da imitiraju i vukove i lisice.

Mnoge kulture gledaju na gavrane kao na zlo. U Francuskoj se na njih gledalo kao na duše zlih sveštenika, dok se na vrane gledalo kao da su duše zlih časnih sestara. U Nemačkoj se na njih ponekad gledalo kao i na samog đavola. U Švedskoj predstavljaju duše umrlih bez hrišćanske sahrane. U Danskoj nisu smeli da ih gledaju, kako se ne bi i sami pretvorili u njih.

Vikinški bog Odin imao je dva gavrana, Hugina i Imunina, koji su predstavljali misao i pamćenje.

Kinezi kažu da gavrani u šumama uzrokuju promenu vremena na gore, kako bi ljude upozorili o prolasku bogova.

Neka američka indijanska plemena su ih slavila kao posebno božanstvo, opisivajući ga kao tajnovitog prevaranta koji je učestvovao u stvaranju sveta.

Sve ostale interesantne podatke pogledajte na priloženom video isečku… A jasno je o kakvim se pticama radi, kada je o njima pisao i jedan od najvećih književnika svih vremena – Edgar Alan Po.

(Top TV, Ljubimci Telegraf)

Tagovi: Edgar Alan Po, gavran

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*