Slovačka u mreži korupcije

U aferi su umešani visoki zvaičnici zemlje, a "seča glava" je već počela

  • 0

Slovačku trenutno, dva meseca pre prevremenih parlamentarnih izbora, potresa velika afera oko prisluškivanja i korupcije u koju su umešani visoki zvaničnici zemlje.

Navodni protokoli prisluškivanja unutrašnje obaveštajne službe SIS, čiji je sadržaj dospeo u javnost za Božić, direktno ili indirektno terete gotovo čitavu elitu zemlje.

Velika seča glava je već počela, iako do sada niko nema hrabrosti da otvoreno potvrdi autentičnost materijala.

Mnogo toga iz sadržaja službe je verodostojno, jer se može verifikovati iz opšte dostupnih informacija, objasnio je ministar unutrašnjih poslova Daniel Lipšic, zahtevajući prve personalne posledice.

Ukoliko protokoli budu autentični, oni bi dokazali široko rasprostranjenu mrežu korupcije za vreme drugog mandata (2002. do 2006.) tadašnjeg premijera i aktuelnog šefa slovačke diplomatije Mikulaša Dzurinde.

Mnogo toga ukazuje na to da ova mreža i danas upravlja važnim ekonomsko-političkim odlukama države u cilju sopstvenog bogaćenja, prenosi bečki dnevnik „Prese“, dodajući da je aktuelna vlada tadašnjoj po partijsko-političkom sastavu veoma slična.

Uz to misteriozni protokoli pokazuju da je i, po svim istraživanjima vodeći socijaldemokrata i samoproklamovani borac protiv korupcije, Robert Fico, koji je vladao od 2006. do 2010. i trenutno u opoziciji čeka na svoju drugu šansu, lično bio kontaktiran od strane vodećih biznismena.

Veoma škakljivi materijal pod nazivom „Gorila“ je od do sada nepoznatih lica dostavljen medijima i raširen preko interneta.

Radi se pre svega o protokolima razgovora koji su vodeći političari, kao što je bio tadašnji liberalni ministar privrede Jirko Malharek, vodili sa predstavnicima investicione grupacije „Penta“.

Prema tim protokolima, gotovo sve ekonomsko-političke odluke u tadašnje vreme, posebno oko privatizacije velikih državnih preduzeća, imale su za cilj pronalaženje najboljeg načina da se milionske svote stave u sopstvene džepove, prenosi „Prese“.

Grupa investitora „Penta“, koja rukovodi ovim procesom i koja ima političare u svojim rukama, proteklih meseci se pojavila i u Austriji kada je želela da kupi delove nesolventnog koncerna „A-Tek“.

„Penta“ se često dovodila u vezu sa sumnjivim poslovima, ali nikada nije dokazano ilegalno poslovanje.

Ova grupa finansijera je proteklih 10 godina gotovo oko svih nekadašnjih državnih sektora, gde se moglo puno zaraditi, imala svoju ulogu - od energetskog sektora, preko saobraćajnih preduzeća, pa sve do nekretnina i zdravstva.

Kao i političari, čija se imena navode u protokolima i „Penta“ odbacuje sve optužbe.

„To je prljava igra obaveštajnih službi pred izbore“, rekao je portparol grupacije Martin Danko bečkom dnevniku, dodajući da je ono što se prebacuje „Penti“ izmišljotina, koja može da se opovrgne činjenicama.

Prva žrtva afere je Ana Bubenikova, koju je vlada razrešila dužnosti šefa Fonda nacionalne imovine koji upravlja državim udelom u velikim preduzećima.

Njena smena izazvala je talas „dobrovoljnih“ povlačenja funkcionera iz preduzeća bliskih državi.

Na meti kritike su ponovo Dzurinda i ministar finansija Ivan Mikloš. Dzurinda je neposredno pred izbore 2010. morao da odustane od kandidature na mestu vođe liste, jer nije mogao dovoljno da objasni ulogu svoje Hršćansko-liberalne partije u jednoj finansijskoj aferi.

Popularni sociolog Iveta Radičova je tada nominovana za glavnog kandidata, jer nije bila opterećena aferom.

Inače Radičova je uz pomoć manjih koalicionih partnera, a protiv ministara iz sopstvene stranke, donela odluku o smeni Bubenikove, što najbolje govori o tome kakav je njen položaj u stranci.

Izvor: Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA