11.02.2016 - 21:18

VIŠE OD GENOCIDA: Nestalo više od 70 odsto slatkovodnih vrsta! (VIDEO)

Fond za prirodu (WWF) pokrenuo je povodom Svetskog dana vlažnih staništa kampanju "Naše reke, naše blago!", kojom želi da upozori na ugroženost slatkovodnih resursa u Srbiji i regionu.

FOTO: freeimages.com/switt
FOTO: freeimages.com/switt

Kako se navodi akcija će trajati do 22. marta, a treba da približi ljudima značaj očuvanja prirodnih reka i vlažnih staništa, upozna ih sa njihovim dobrobitima i istakne pretnje koje ugrožavaju vode.

Prema poslednjem WWF-ovom Izveštaju o živoj planeti, slatkovodne vrste su pod najvećim pritiskom i njihov broj se u poslednjih 50 godina smanjio za više od 70 odsto, dodaje se u saopštenju.

“Infrastrukturnom regulacijom rečnih tokova ne ugrožavamo samo opstanak brojnih životinjskih i biljnih vrsta, nego i ekološke usluge koje su značajne za ljude i društvo. Pored bogatog biodiverziteta, vlažna staništa ublažavaju efekte klimatskih promena i štite milione ljudi širom sveta od poplava. Ona takođe prečišćavaju našu vodu, obezbeđuju hranu, drvo i biomasu, kao i rekreaciju i radna mesta”, piše u saopštenju.

WWF je naveo da region obiluje svim tipovima reka, jezera i močvara i može da se pohvaliti sa nekoliko izuzetnih prirodnih vrednosti, među kojima su najveće povremeno jezero i klisura u Evropi – Cerkniško jezero u Sloveniji i Đerdapska klisura u Srbiji, drugi najdublji kanjon na svetu na reci Tara u Crnoj Gori, kao i drugo najdublje jezero u Evropi – Ohridsko jezero u Makedoniji.

Ovaj region ima i najveću mrežu podzemnih reka i jezera u Evropi, a veoma je bogat i endemskim vrstama riba, pećinske faune i beskičmenjaka, podseća se u saopštenju.

“Močvare, reke i jezera u regionu predstavljaju dom za preko 250 vrsta riba i više od 70 vrsta vodozemaca, od kojih je mnogo endemskih vrsta. Močvarna staništa jedna su od najproduktivnijih, a iako pokrivaju samo tri odsto površine kopna, pohranjuju dvostruko više ugljenika nego sve svetske šume zajedno”, dodaje se u saopštenju.

U našem regionu najviše ih ugrožavaju regulacije za navodnjavanje, te brojni, loše isplanirani hidroenergetski projekti”, kazala je koordinatorka programa za slatkovodne sisteme u WWF fondu Petra Remeta.

U saopštenju se podseća da Srbija, kao potpisnica Svetske konvencije o zaštiti vlažnih područja (Ramsarska konvencija), već više od 15 godina sprovodi akcije povodom Svetskog dana vlažnih područja kako bi se ukazalo na osetljivost, značaj i potrebu zaštite ovog nacionalnog resursa, i ulogu svih zainteresovanih strana u njihovom upravljanju i razvoju.

(Ljubimci Telegraf)

Tagovi: dunav, reke, sava, slatkovodne vrste, tisa

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 komentar za VIŠE OD GENOCIDA: Nestalo više od 70 odsto slatkovodnih vrsta! (VIDEO)

  1. Vuk je nas prijatelj says:

    Novinari Telegrafa neka istraze malo ubijanje ribe strujom u okolini Lazarevca, Jabucja, Mladjeva. Tacnije ceo taj potez od Pepeljevca do Obrenovca. Potrovase i pobise svu ribu strujom.