19.12.2015 - 17:46

ŠTA JE TO U LJUDSKOM BIĆU? Evo kako je čovek surovo zloupotrebljavao životinje u ratovima! (FOTO)

Od projektila koje navode golubovi, preko delfina lovaca na mine, pa sve do slepih miševa opremljenih bombama, životinje su uvek imale primenu u ratu. Neki od primera će vas zgroziti!

FOTO: Wikipedia
FOTO: Wikipedia

Sve do trenutka kada je moderna mašinerija stupila na scenu, životinje su neretko igrale odlučujuću ulogu u bitkama i ratovima.

Džingis Kan je pomoću svoje vešte, izdržljive i brze konjice iskovao jedno od najvećih carstava u istoriji, ali mongolski vladar nije jedini koji je na genijalan način koristio potencijal životinja u borbi.

Od 200 kilograma teškog medveda do projektila koje navodi golub, ovo je devet najneverovatnijih upotreba životinja u vojne svrhe:

1. Ratni slonovi

Slonovi se koriste u ratovima od najdavnijih vremena. Njihovu zastrašujuću veličinu i pojavu prva je koristila drevna Indija, a sledili su je Aleksandar Makedonski, Hanibal i Pir.

Red slonova je obično bio raspoređen ispred pešadije, kako bi na čelu formacije pojurio ka neprijateljskim redovima brzinom čak do 30 kilometara na čas. Prednost ovih životinja u odnosu na konje jeste što se ne boje pešadije sa kopljima, već ih zbog svoje konstitucije lakše izbegavaju nego konji. Osim za bitku, slonovi su bili izuzetno pogodni za prenos ratne opreme i drugog tovara.

Psihološki uticaj slonova na neprijateljsku vojsku bio je možda najznačajniji faktor koji je često dovodio do toga da se neprijateljski redovi rasprše za tili čas.

Sa pojavom topova slonovi su postali neupotrebljivi. Ove životinje bile su prilično otporne na muskete, ipak, za topove su bili laka meta.

I pored toga, slonovi se i dalje koriste u vojne svrhe u nekim delovima sveta, a poslednji put je zabeleženo da ih je za transport oružja koristila Iračka vojska 1987. godine.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

2. Delfini lovci na mine

Tokom 60-ih godina prošlog veka američka mornarica je pokrenula niz studija sa ciljem proučavanja delfina. U početku, istraživanja su bila ograničena na hidrodinamiku, odnosno primenu modela kretanja delfina na unapređivanje torpeda.

Krajem decenije, međutim, program američke mornarice prerastao je u veliki projekat koji i dalje traje. Mornarica je počela da trenira delfine za lociranje mina i druge bezbednosne misije kao što je zaštita od neprijateljskih ronilaca. Kada bi pronašao minu, delfin bi puštao bovu sa lokatorom koji bi otkrio poziciju pretnje.

Tokom rata u Iraku 2003. godine delfini su uspešno locirali preko 100 mina u zalivu Um Kasr.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

3. Protiv-tenkovski psi

“Operacija Barbarosa”, odnosno invazija nacističke Nemačke na Sovjetski Savez uhvatila je Staljina prilično nespremnog. Kako bi zaustavili nadiruće trupe, Sovjeti su koristili sva moguća sredstva. Tada su prvi put iskorišćeni psi koji su bili trenirani da se bace pod tenk i tako izazovu eksploziju koja bi ga onesposobila ili uništila.

Sovjeti su tvrdili da je oko 300 tenkova uništeno na ovaj način.

4. Borbene svinje

Svinje su u nekoliko drevnih tekstova opisane kao najefektivnije oružje protiv slonova. Ratni slonovi se navodno plaše skičanja svinja, a u bici su ih koristili i Aleksandar Veliki i Rimljani.

Tokom opsade grčkog grada Megara 226. godine pre nove ere, stanovnici ovog mesta iskoristili su zapaljene svinje kako bi rasterali slonove koji su se razbežali u panici i pritom ubili veliki broj svojih vojnika.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

5. Slepi miš bomba

Tokom Drugog svetskog rata SAD su u svrhe borbe protiv Japana razvile takozvanu “slepi miš bombu”. Bomba je sadržala 26 ćelija sa po 40 slepih miševa u svakoj. Nakon ispuštanja otvorio bi se padobran koji bi omogućio svim slepim miševima, opremljenim eksplozivom, da se razlete oko mete.

Kako su japanski gradovi tada bili pretežno izgrađeni od drveta, cilj je bio izazvati masovne požare. Projekat je na kraju obustavljen kada je razvijena atomska bomba.

6. Odbrambeni morski lav

U okviru istog programa u kojem su trenirani delfini, nalazili su se i morski lavovi. Nekada su čak i zajedno učestvovali u misijama zaštite od neprijateljskih ronilaca i drugih podvodnih uljeza.

Američka mornarica je u misiji prvi put koristila morske lavove 1970. godine.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

7. Projektili koje navodi golub

Projekat “Golub” američke mornarice razvio je B.F. Skiner. Iako je ideja o projektilu kojeg bi navodio golub brzo odbačena, u početku je veoma obećavala. Golubovi su bili trenirani da kljucaju metu na navigacionom ekranu i tako održavaju kurs projektila.

Projekat je otkazan 1944. godine, a ponovo je pokrenut 1948. Pet godina kasnije nastali su prvi sistemi za navođenje projektila i ideja o golubovima je odbačena.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

8. Medved vojnik

Nakon poraza nacista, 22. poljska logistička brigada je oslobođena iz zarobljeništva u Sibiru i uputila se na dug put ka preko Persije ka Africi. Tada su vojnici sreli Vojteka, medveda koji je postao njihova maskota. Sa vojnicima je jeo, pio alkohol i čak pušio cigarete.

Nakon dugog puta preko Bliskog istoka, brigada je sa medvedom stigla u Egipat odakle je trebalo da plove u Italiju kako bi se pridružili ratnim dejstvima. Kako su vojna pravila o zabrani transfera životinja kroz ratnu zonu, poljska brigada je uradila jedino što je mogla – registrovala je Vojteka kao vojnika. Skoro 200 kilograma teška životinja prenosila je municiju mnogo brže od svih u četi. Brigada je svog životinjskog prijatelja Vojteka ovekovečila tako što ga je unela u svoj zvanični grb.

9. Mačke špijuni

“Akustična maca” bila je projekat američke obaveštajne agencije CIA koja je želela da uz pomoć mačaka špijunira Kremlj i sovjetske ambasade.

Mačkama su ugrađeni čipovi koji su se nalazili u ušnim kanalima, i radio predajnik u temenu lobanje. U teoriji, mačke je trebalo da budu mobilni i lukavi ali nepredvidivi agenti.

Prvu mačku koja je puštena u blizini sovjetske ambasade u Vašingtonu ubio je automobil. Očekivano, CIA je prekinula 20 miliona dolara vredan projekat zbog velikih teškoća u treniranju mačaka da urade bilo šta na komandu.

(IZVOR: Newsweek.rs/Novak Lukovac/Ljubimci Telegraf)

Tagovi: golub, mačka, pas, rat, slepi miš, slon

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 komentar za ŠTA JE TO U LJUDSKOM BIĆU? Evo kako je čovek surovo zloupotrebljavao životinje u ratovima! (FOTO)

  1. Dogslover says:

    Groznoo!!!…jadne zivotinje :( ((