03.12.2015 - 19:47

Da li se SLONOVI STVARNO PLAŠE MIŠEVA? (VIDEO)

Nešto je intrigantno u ovom pitanju. Ne možemo da ne pomislimo na sliku gde se najveće kopneno stvorenje sklanja i beži od jednog od najmanjih sisara na svetu. Mnogi crtani filmovi pravljeni su na ovu temu, pa smo i potražili odgovor na ovo epsko pitanje, da li se slonovi stvarno plaše miševa, ili je u pitanju samo televizijski mit?

FOTO: freeimages.com/Harmen de Jong
FOTO: freeimages.com/Harmen de Jong

Kako kažu zoolozi, odgovor je „ne“, ili možda ipak „ne baš“. Naime, ni oni nisu skroz sigurni.

Serija eksperimenata koja je odrađena 1939. godine donela je neke vrlo interesantne zaključke. Istraživač Benedikt je otkrio da slonovi koji se nalaze u zoo vrtovima ne reaguju na ove male životinje, čak ni ako se miševi popnu skroz u visinu slonovih očiju.

Međutim, kada je mišu dato parče papira, nekoliko ovih džinovskih životinja se uplašilo zbog šuškanja koje je to izazvalo.

Dreser slonova Troj Meltzer 2006. godine, je odradio prost test straha na svojim štićenicima. Ovaj cirkuski radnik je držao nekoliko belih miševa, podigao ih takođe na nivo očiju velikih ušatih životinja, a prisutni reporter Ej-Bi-Sija je preneo da se slonovi ni najmanje nisu uzbudili.

Međutim, s obzirom na slonovski slab vid, svaki nagli pokret koji se dešava blizu njih bez upozorenja može da ih uznemiri. Upravo zato, nekada i miš može da bude razlog slonovske teskobe ili nelagode, ali samo ukoliko stane na nešto šuškavo ili što može da proizvede bilo kakav naglio zvuk.

I mnoge male životinje mogu da uznemire slonove. Mravi koji se nađu u drvetu sa koga slon želi da jede, uđu mu u surlu i oteraju ga odatle. Neverovatno, ali istinito.

(Ljubimci Telegraf, mentalfloss.com)

2006. godine,

Tagovi: ljubimci, miš, miševi, slon, slonovi

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*