13.10.2015 - 10:21

POSLEDNJI “MOHIKANAC” MEĐU DIVLJIM KONJIMA: Ljudska ruka ih nikada istinski nije ukrotila, a evo i zašto!

Za razliku od američkih Mustanga, francuskih Kamarga ili australijskih Brambisa, koji se nazivaju divljim, ali tehnički nisu, jer mogu da se vide i na farmama, konji nazvani po čuvenom ruskom istraživaču Nikolaju Prževalskom, a prirodno stanište im je u centralnoj Aziji, istinski su divlji, jer su jedinstveni po tome da ih ljudska ruka nikada istinski nije ukrotila. Evo nekoliko interesantnih činjenica o ovim divnim životinjama

Foto: en.wikipedia.org
Foto: en.wikipedia.org

1. Prževalski je podvrsta onoga što znamo pod pojmom “Equus ferus” i smatra se najbližim primerkom istinski prirodnog konja. Smatra se da prvi tragovi ove vrste potiču još od vremena između 120.000 i 240.000 godina.

2. Nazvani su po pukovniku Nikolaju Prževalskom, prvom naučniku koji ih je opisao još 1878. Međutim, prve znake ove životinje uočio je Šiltberger oko 1400. godine negde u Mongoliji.

3. Radi se o retkoj vrsti, za koju se mislilo da je izumrla, pošto joj se od 1969. gubi trag. Sve do 1990. kada je otkriven jedan, preživeli konj. Danas se zna da ih ima oko 300 u divljini, ali i oko 1.500 u centrima za uzgoj ili zoo vrtovima.

Foto: kids.nationalgeographic.com

Foto: kids.nationalgeographic.com

4. Svi današnji Prževalskiji potomci su svega 12 konja. Njih 11 je došlo 1900. iz Mongolije, a preostali 12. je ženka uhvaćena 1947. Prvi rodoslov napisala je zoolog Dr. Edna Mor.

5. Najveća opasnost za njihov opstanak krije se u nedostatku genetske raznolikosti i od zaraze. Posebna pretnja za njih je gubitak vode i habitusa.

6. Kao i kod ostalih divljih konja i Prževalskiji žive u porodičnim grupama okupljenim oko pastuva i njegovog harema.

Foto: panda.org

Foto: panda.org

7. Četiri najveća rezervata gde se mogu naći ovi konji su: Vilar u Francuskoj, Buhara u Uzbekistanu, Hortobaki nacionalni park u Mađarskoj i ekskluzivna zona u Černobilu u Ukrajini.

8. Postoje i drugi nazivi za ove vrste: Azijski, Mongolski divlji konj i Tahi.

9. Prvi Prželavski rođen je veštačkom oplodnjom 2013.

10. Ako želite da ih vidite uživo, možete otići u nekoliko severnoameričkih zoo vrtova, poput onog u San Dijegu, Denveru ili Toronto, ali najbolje je otići u onaj u Pragu. Tamo živi Len, unuk od poslednjeg Prževalskog uhvaćenog u divljini.

(Ljubimci/mnn.com)

Tagovi: mustang, prževalski konji

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 komentar za POSLEDNJI “MOHIKANAC” MEĐU DIVLJIM KONJIMA: Ljudska ruka ih nikada istinski nije ukrotila, a evo i zašto!