15.09.2013 - 23:15

Vrste zmija koje se mogu čuvati kao kućni ljubimci

U svetu postoji oko 2.800 različitih vrsta zmija, a taj broj se iz dana u dan menja. Međutim, ne mogu se sve vrste čuvati kao kućni ljubimci, a one koje se najčešće čuvaju potiču iz porodica Boaidea, Pythonidae i Colubridae

Crvenorepa-boa
Foto:sxc.hu/tome213

Iako danas možete bilo koju vrstu nabaviti preko interneta, najbolje bi bilo da ukoliko želite zmiju za kućnog ljubimca, nabavite one iz porodica koje su gore navedene.

Porodica Boidae:

1. Crvenorepa boa

Ova zmija može narasti i do tri metra, a njen životni vek je čak 30 godina. Ova boa je poznata upravo po crvenim tačkama na kraju repa. Crvenorepa boa je poreklon iz Brazila, i okolnim kišnim šumama. Boi je potreban prostor kako bi se kretala, mada se one osećaju sigurnijim ako se sakriju ispod nečega.

Inače sve vrste zmija se veoma lako iskobeljaju iz svog skrovišta, tako da ukoliko čuvate zmiju u svom domu, morate dobro obezbediti mesto u kome se ona nalazi. S obzirom da crvenorepa boa dolazi iz tropskih predela, održavanje vlažnosti je veoma bitno, kao i podešavanje temperature u terarijumima, koja mora biti oko 35 stepeni, dok ostatak rezervoara može biti na 26 stepeni.

Podloga u terarijumu mora biti laka za čišćenje, s obzirom da zmije proizvode veliku količinu izmeta. Papirni ubrusu su pogodni za mlade boe, dok se mogu koristiti i neki drugi prirodni materijali. Pesak kao podloga nije prikladan za crvenorepe boe.

Crvenorepa boa se najčešće hrani miševima i pacovima, a kada poraste velikim pacovima i zečevima. Nemojte hraniti zmiju u kavezu jer će to povećati mogućnost da pomisli da ste i vi hrana pa da vas ujede. Mesto na kojem je hranite bi trebalo da bude pokriveno peškirom, kako bi se zmija osećala sigurnom dok jede.

2. Kenijska peščana boa

Ova vrsta boe koja može da naraste do pola metra predstavlja jedinstvenu vrstu. Ona ukopava čitavo telo u pesak dok joj je jedino glava vidljiva kako bi mogla da napadne plen. One su obično najaktivnije u popodnevnim i večernjim časovima.

Imaju kratke repove, a njihova maksimalna dužina je oko metar. Najčešće su krem boje sa smeđim šarama.

S obzirom da su ove zmije male i da ne rastu puno, dovoljno im je oko 70 litara vode. Temperatura bi trebala da bude oko 30 stepeni, ali je potrebno da joj se napravi  i malo hladnije mesto, kako joj ne bi bilo previše toplo.
Iako im u imenu stoji peščana, ove zmije se u većini slučajeva ne ukopavaju u pesak. Najčešće su pronalažene u šumama, ispod drveća ili staništa nekih životinja gde čekaju svoj plen. Za lakše održavanje njegog staništa, koriste se reciklirani papiri, dok se pojedini vlasnici opredeljuju za pesak.

Odrasle peščane boe bi trebalo da se hrane jednom nedeljno ili mesečno, u zavisnosti koliko su gladne. Najčešće se hrane najsitnijim pacovima, koji se najčešće mogu naći zamrznuti. Koristite klešta ili makaze da zmiji pokažete hranu, kako ne bi došlo do zabune i vas pomeša kao obrok i uvek je hranite u posebno delu koji će služiti samo za to.

Porodica Pythonidae:

1. Kraljevski piton

Ova zmija je ubedljivo najpopularniji kućni ljubimac, a pritom je veoma smirena i poslušna.  Piton može da naraste do metar i po a uglavnom živi i po nekoliko decenija.  U Evropi se ova vrsta pitona naziva kraljevski, dok je u Americi poznat pod nazivom “ball” piton,  jer se kao lopta sklupča kada je nervozan ili kada se oseća ugroženim, a u tom trenutku glava se nalazi u centru “klupka”. Ukoliko planirate da kupite kraljevskog pitona, tražite mlađeg, koji nema problema sa respiratornim organima i koja ima dobro zaobljeno telo.

Ovi pitoni nisu aktivne zmije, pa će kućište sa oko 100 litara biti dovoljno. Temperatura bi trebalo da bude do najviše 32 stepena tokom dana.  Obavezna je ugradnja termometra koji će pratiti promene temperature, jer ukoliko dođe do velikih promena, zmija može da se razboli. Kraljevski piton se hrani isključivo miševima ili malim i srednjim pacovima i hrani se na svaku nedelju ili dve dana. Mlade zmije bi trebalo hraniti na nedelju dana sa manjim plenom, dok kod starijih zmija ishrana ide na dve nedelje i to sa sve većim plenom. Kao i kod ostalih, preporučljivo je i da pitone kada im dajete hranu prebacujete u poseban kavez gde će jesti. Može se desiti pitoni odbijaju da jedu, ali ukoliko im se održava telesna težina, onda je sve u redu. Ukoliko postoji neka promena kod zmije, najbolje bi bilo da konsultujete veterinara.

2. Burmanski piton

Spadaju u velike zmije koje mogu narasti i do šest metara, ali se i dalje mogu čuvati kao kućni ljubimci. Međutim, njihova veličina ih čini dosta skupim životinjama, ali i potencijalno opasnim, pa dobro razmislite da li ga želite za ljubimca. Burmanski piton nije pogodan za početnike, tako da ukoliko želite baš ovu zmiju morate se dobro raspitati i isplanirati njeno održavanje. Akvariju od oko 200 litara bi bio pogodan za mlađe pitone, ali kada zmija krene da raste biće neophodno veće kućište. S obzirom da su pitoni jaki i veoma lako mogu da pobegnu, potrebno vam je jako, dobro obezbeđeno i prostrano kućište za zmiju. Temperatura može dostići 31 stepen, a noću može pasti i do 27 stepeni.

Kod ove vrste pitona treba paziti da se ne prejedu, jer su ove zmije sklone gojaznosti. Hrane se miševima i pacovima, dok se većim zmijama daju i zečevi. Plen ne sme biti veći od širine zmije. Što se tiče rukovanja i pomeranja pitona, treba početi još dok je mala zmija. Ukoliko se piton obmota oko vaše ruke, krenite da ga odmotavate počeći od repa. Kada zmija počne da raste dobro je da pored sebe imate još jednu osobu, koja će vam pomoći.

3. Zeleni piton

Mogu narasti i do dva metra, a inače  su poznate po tome što vole da se sklupčaju oko grane drveta. Inače, ukoliko želite zelenog pitona, nemojte ići u prodavnicu i tražiti zelenu zmiju, jer su oni rađaju u narandžastoj, crvenoj, zlatnoj ili svetlo žutoj boji sa prugama. Potrebne su godine da zeleni piton postane stvarno zelene boje.

Porodica Colubridae:

1. Kraljevska i mlečna zmija

Ove dve vrste zmija spadaju u pitome reptile a boje i šare variraju u zavisnosti od podvrsta, mada se uglavnom mogu naći u crvene sa crnim i belim prugama. Kraljevska i mlečna zmija se mogu naći u južnom delu Kanade, širom SAD, kao i u centralnim delovima Južne Amerike.

Mogu da dostignu dužinu i do 2 metra, a njihov životni vek je oko 20 godina. U divljini se najčešće hrane drugim zmijama, gmizavcima, glodarima i pticama, a svoj plen guše pre nego što ga pojedu.
Ukoliko planirate da kupite jednu od ovih zmija imajte u vidu da vam je potreban siguran i dobar kavez, jer se ove vrste mogu provući kroz mali prostor. Savet je da svaka zmija ima svoj kavez, kako ne se ne bi pojele međusobno.  Dok se male zmije mogu smestiti u terarijumu od 75 litra, većima je potrebno oko 200 litara.

Kao i kod ostalih gmizavaca, pružanje odgovarajuće temperature je veoma bitno za zdravlje zmije. Idealna temperatura za mlečke i kraljevske zmije je oko 30 stepeni tokom dana, sa padom na 23 stepeni noću.  Ove vrste zmija se hrane miševima i malim pacovima, a generalno je pravilo da veličina hrane bude u širini zmije (ne računajući glavu zmije). Mlade zmije se mogu hraniti i do dva puta nedeljno, dok se za odrasle preporučuje jedno nedeljno. Mlečne i kraljevske zmije tokom jeseni i zime manje jedu, što može biti dobro sve dok im se održava telesna težina.

Kada smestite neku od ove dve vrste zmija u vaš dom, pustite je da se malo prilagodi, pa onda krenite da pravite kontakt sa njom. U početku će zmija kada je uzmete u ruke verovatno pokušati da pobegne, ali to ne bi trebalo dugo da traje. Ove zmije su “daviteljke” pa je vrlo moguće da vam se obaviju oko ruke, a ukoliko dođe do toga možete je slobodno razmotati počev od repa.
2. Kukuruzna zmija

Ova vrsta je odličan izbor za početnike, poslušna je, lako se održava i jednostavna je za rukovanje. Kukuruzna zmija može dostići veličinu od jednog i po metra, a životni vek iznosi oko 20 godina. Ove zmije su jeftine, ali imajte u vidu da će vam na održavanje otići dosta novca. Za kukuruznu zmiju potreban vam je teratirum od najviše 75 litara, ne više. S obzirom da zmije često vrše nuždu u vodi, neophodno je da se ta voda odmah očisti.
Kao i kod prethodnih, zmijama je veoma bitna temperatura, koja ne sme da varira puno, pa je za kukuruzna idealna temperatura od 29 stepeni. Kukuruzne zmije su navikle na umerenu klimu, tako da bi im tropske temperature smetale.
Što se tiče ishrane, ovim zmijama treba davati mrtve manje pacove i miševe. Mlade zmije se mogu hraniti nekoliko puta tokom nedelje, dok se za starije preporučuje jednom u desetak dana.

(ljubimci.telegraf.rs/exoticpets.about.com)

Tagovi: kućni ljubimci, vrste zmija, zmije

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*