16.04.2015 - 14:24

BRANE GA ORUŽJEM: Poslednji mužjak severnog belog nosoroga na planeti ima oružanu pratnju dan i noć! (FOTO)

Fotografije oružane garde jedinog preostalog mužjaka severnog belog nosoroga na planeti preplavile su internet i naišle na odobravanje svih ljubitelja životinja i prirode širom sveta.

Na fotografijama možete primetiti najmanje trojicu kenijskih rendžera kako stoje tik uz Sudana, kako inače zovu ovog mužjaka, kojem društvo povremeno prave i jedine dve preostale ženke. Njih troje su poslednji preostali živi primerci svoje vrste koja na zemlji postoji već 50 miliona godina. Sudan pripada zaštićenom nacionalnom parku Pajeta u Keniji koji se rasprostire na nekih 4.000 hektara i u kojem trenutno živi 105 crnih, 23 bela, kao i tri pomenuta preostala primerka severnih belih nosoroga.

 

Čuvaju ga ni manje ni više već kenijski specijalci zbog vrlo česte pojave lovokradica u ovom nacionalnom parku zbog kojih je, najvećim delom, severni beli nosorog najugroženiuja životinjska vrsta na planeti ovog u ovom trenutku.

U februaru ove godine vlasti u Keniji su uz pomoć brojnih međunarodnih organizacija pokrenule kampanju prikupljanja pomoći koja bi pomogla opstanku severnog belog nosoroga, na žalost, kampanja do sada nije pokazala neke značajnije rezultate. Kenija je pribegla kajnjoj meri angažujući i vlastite vojne snage kako bi se zaštitio poslednji mužjak severnog belog nosoroga. Trenutno, u Sudanovoj pratnji se i dan i noć smenjuje oko 40 kenijskih rendžera koji su spremni i svojim telima da ga brane, međutim usled velikih troškova i nedostatka novca postoji velika opasnost da Sudan bude prepušten sam sebi što će verovatno značiti i definitivni kraj ove vrste. Sudan će, zasigurno, imati pratnju rendžera specijalaca u narednih šest meseci, za šta su obezbeđena sredstva. Za kasniji period situacija je neizvesna.

 

Da je čovek jedini krivac za skoro istrebljenje severnih belih nosoroga govori i podatak da je 60-ih godina prošlog veka bilo više od 2.000 ovih životinja šetalo afričkim savanama, a da je samo 20 godina kasnije njihov broj spao na samo 15, kaže se u izveštaju Svetske fondacije za zaštitu divljih životinja (WWF).

(Ljubimci Telegraf/independent.co.uk)

Tagovi: Afrika, Kenija, nosorog, severni beli nosorog, Sudan, ugrožene vrste

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 komentara za BRANE GA ORUŽJEM: Poslednji mužjak severnog belog nosoroga na planeti ima oružanu pratnju dan i noć! (FOTO)

 1. Dragan says:

  Užas! Ljudi su zlo!

 2. djus says:

  pa kad su pogani Britanci i Ameri isli u safarije i ubijali zarad trofeja..

 3. Biolog says:

  Plemeniti ljudi.Svaka cast.

 4. vlada says:

  Polako samo ljudi, doci cemo i mi na mesto tog nosoroga, samo polako.