10.03.2014 - 16:37

PONOVO SE JAŠU NEOSEDLANI KONJI: Prema narodonom verovanju tako se priziva proleće i berićet!

U babušničkom planinskom selu Gornji Striževac obnovljen je vekovima star običaj jahanja neosedlanih konja na praznik koga u ovom kraju nazivaju Todorica

Foto: pirotskevesti.rs
Foto: pirotskevesti.rs

Prema narodnom verovanju na taj način se priziva proleće i berićet u selu. Inicijator obnove ovog običaja Srđan Popović iz Gornjeg Striževca kaže da konje na Todoricu jašu mladi neoženjeni muškarci za koje je jahanje neosedlanih konja u prošlosti predstavljalo svojevrstan ispit zrelosti.

Postojala je legenda o mitskom biću polu-konju polu-čoveku, koji je dolazio u sela i odvodio mlade i lepe devojke. Da bi sprečili nestajanje devojaka momci su tog dana jahali neosedlane konje kojima je davana pogača koju su delili sa jahačem kako bi sprečili da im devojke odvodi to mitsko biće” kaže Srđan Popović.

Prema njegovim rečima, ovaj običaj je vekovima održavan, ali je pre oko 30 godina zamro, a pre pet godine je obnovljen.

Trenutno u selu ima svega četiri konja, od čega su dva moja, ali verujem da će narednih godina biti više konja na Todoricu”, ispričao je Popović.

Mladići obučeni u narodne nošnje na konjima galopirali su selom, a na kraju su izvodili i razne akrobacije na konjima. Najmlađi konjanik, desetogodišnji Ninoslav Savić kazao je da mu je kod jahanja konja bez sedla teško jedino da uzjaše.

“Nije lako da se jaše ali ja znam. Jašem od četvrte godine, naučila su me moja starija braća Vladimir i Miloš”, kaže Ninoslav.

Ovu manifestaciju koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca podržala je opština Babušnica i Turistička organizacija Babušnice. Direktor TOB-a Milan Stamenković kaže da je reč o jedinstvenom običaju koji na ovaj način treba da se sačuva.

Ovo je praznik ovog sela koji se obeležavao vekovima, obnovljen je pre pet-šest godina i iz godine u godinu sve veći broj posetilaca na Todoricu dolazi u Gornji Striževac”, kaže Stamenković.

(Ljubimci Telegraf/Tanjug)

Tagovi: jahanje, konji

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*